Ałun: działanie i zastosowanie. Czy ałun jest szkodliwy?

Autor: Marta Uler

Ałun to minerał znany bardziej jako "kamyk po goleniu". Jego działanie, hamujące krwawienie i antybakteryjne, znane jest od wieków. Tradycyjnie ałun używany był do nacierania skóry po goleniu, do tamowania krwi i eliminacji zapachu potu. Dziś, w dobie przesytu chemicznymi, nie zawsze zdrowymi kosmetykami, ałun wraca do łask. Poznaj zastosowanie ałunu i dowiedz się, jak go używać.

Ałun stał się w ostatnich latach alternatywą wobec tradycyjnych dezodorantów.

Ałun: działanie i zastosowanie. Jak używać ałunu?

Spis treści:

  1. Właściwości ałunu
  2. Zastosowanie ałunu
  3. Szkodliwość ałunu

Ałun to naturalnie występujący w przyrodzie minerał. Pierwsze wzmianki o stosowaniu ałunu jako naturalnej ochrony przed potem można znaleźć w starożytnych Chinach i Egipcie. Był szeroko wykorzystywany również przez antycznych Greków i Rzymian.

Chemiczna nazwa ałunu to dwunastowodny siarczan glinowo-potasowy (wzór chemiczny ałunu KAl(SO4)2·12 H2O). Ma postać kryształu, jest kruchy i łatwo rozpuszczalny w wodzie. Ałun nie ma koloru ani zapachu, ale można zanurzyć go na chwilę w olejku eterycznym i wtedy nabierze wybranego aromatu.

W takiej postaci ałun może stać się dezodorantem – i to bez parabenów, jak większość drogeryjnych antyperspirantów. Ałunów jest wiele. Mamy ałun potasowo-sodowy, potasowo-amonowy, potasowo-chromowy (wykorzystywany w garbarstwie i do eksperymentów chemicznych), jak również ałun żelazowo-amonowy, zwany też solą Mohra, używany jako reduktor podczas reakcji chemicznych.

Czytaj też:

Jak zrobić naturalny antyperspirant?

Czym się różni antyperspirant od dezodorantu?

Jak działają regulatory potu?

Warto wiedzieć

Ważne

Występowanie ałunu w Polsce i na świecie

Ałun naturalnie występuje w okolicach Sandomierza i Międzyzdrojów oraz na Dolnym Śląsku. Na świecie wydobywa się go w okolicach Kara-Kurum, Wezuwiusza, na Kamczatce i Alasce. Jednak większość dostępnych w sklepach ałunów wyprodukowano w laboratoriach.

Właściwości ałunu

Podstawową właściwością, dla której ałun jest tak ceniony, jest jego działanie antybakteryjne. To sprawia, że na fragmencie skóry, który nim natrzemy, nie rozwijają się drobnoustroje.

Ałun zapobiega więc powstawaniu przykrego zapachu potu (bo zapach potu pochodzi właśnie od rozkładających się bakterii). Ta sama cecha sprawia, że drobne ranki, skaleczenia i otarcia szybciej się leczą – dlatego ałun polecany jest po goleniu, a także na stłuczone łokcie, kolana i inne uszkodzenia nawet bardzo wrażliwej skóry.

Ponadto ałun działa ściągająco – powoduje skurcz naczyń krwionośnych, zmniejsza pory, więc tamuje krwawienie. Ze względu na wspomniane działanie antyseptyczne, kryształ ten można stosować w leczeniu wyprysków skórnych, trądziku. Zmniejsza także zaczerwienienie i swędzenie skóry po ukąszeniach owadów. Sproszkowany ałun wykorzystuje się jako talk do stóp.

Właściwości ałunu:

  • hamuje krwawienie;
  • jest hipoalergiczny, więc nadaje się dla alergików;
  • działa antybakteryjnie, antyseptycznie;
  • ściągająco;
  • przeciwpotnie;
  • eliminuje zapach potu;
  • łagodzi świąd;
  • nie zatyka porów;
  • nie wysusza skóry;
  • nie pozostawia śladów na ubraniu;
  • nie ma terminu ważności – kostka ok. 60 g wystarcza na mniej więcej rok intensywnego stosowania.
Polecamy
Pocenie się latem - sposoby na nadmierne pocenie się w upały

Pocenie się latem - sposoby na nadmierne pocenie się w upały

Z nieba leje się żar, a z ciebie... pot. Upały zwykle powodują nadmierne pocenie się. Co zrobić, żeby nawet podczas ...

Zastosowanie ałunu

Najbardziej popularna wersja ałunu to kryształ, czyli kamień. Ale w drogeriach, aptekach i sklepach z kosmetykami naturalnymi, dostępne są też inne jego postaci, takie jak spray, czy puder. Każdy nieco inaczej się stosuje.

  • Ałun w kamieniu (kryształ) – czasem jest to kostka, jak mydło, czasem cienki lub gruby sztyft. Używa się go jednak tak samo. Kryształ należy zmoczyć, chwilę poczekać i natrzeć nim wybrane partie ciała – np. pachy lub miejsca po goleniu (twarz, nogi, bikini) czy depilacji. Można też zrobić odwrotnie – suchym kryształem potrzeć zwilżone wodą ciało. Po użyciu ponownie płuczemy kryształ i odkładamy tak, by mógł wyschnąć.
  • Ałun w proszku (puder) – najczęściej używany jest jako talk do stóp, zasypka. Posypuje się nim skarpetki, wnętrze butów (usuwa nieprzyjemny zapach z obuwia) lub bezpośrednio stopy. Zapobiega poceniu się, uniemożliwia rozwój bakteriom. Ałun w proszku można wsypać do kąpieli, która ma działać antyseptycznie i zmniejszyć potliwość, można także płukać takim roztworem jamę ustną, np. przy krwawieniu dziąseł lub aftach.
  • Ałun w płynie (spray) – bardzo wygodna forma ałunu. Jest to roztwór z wody i sproszkowanego ałunu. Możemy spryskać nim pachy i inne okolice ciała podobnie jak dezodorantem.

Ważne

Ważne

Nie należy zanurzać w wodzie całego kryształu, ponieważ może pęknąć. Zwilżamy jedynie jego końcówkę, tę, którą będziemy przykładać do ciała.

Szkodliwość ałunu

Wiele mówi się o szkodliwości aluminium zawartego w dezodorantach. Więc jeśli ktoś chce zamienić klasyczny antyperspirant na ałun, kierując się myślą, że to naturalna alternatywa, między innymi bez parabenów i aluminium, powinien zdać sobie sprawę z tego, że ałun jest solą glinu.

A glin to inna nazwa aluminium. Na rynku pojawiają się również produkty zawierające ałun potasowo-sodowy i potasowo-amonowy, są one jednak trudniej dostępne i droższe.

Dopuszczalna dobowa dawka aluminium to 60 mg, z czego co najmniej kilkanaście przyjmuje się z pożywieniem. Ile wchłania się przez skórę, gdy stosujemy ałun jako dezodorant, płukankę do ust czy dodatek do kąpieli? Trudno to określić. Jednak lepiej nie używać ałunu zbyt często.

Czytaj też:

Zabiegi, które pomogą usunąć nadmierną potliwość

Tabletki na pocenie się: czy są bezpieczne?

Jak zaradzić nadmiernej potliwości stóp?

Ocena: 0
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 15.05.2018

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego to naturalny środek antybakteryjny, przeciwzapalny i...

więcej

188

Kawowy PEELING ujędrniający. Przepisy na peeling z kawy Kawowy PEELING ujędrniający. Przepisy na peeling z kawy

Kawa pobudza, kawa odchudza i... redukuje cellulit. Zawarta w kawie kofeina ma zbawienny wpływ na...

więcej

139

Wybielanie zębów w domu. Sposoby na wybielenie zębów domowym sposobem Wybielanie zębów w domu. Sposoby na wybielenie zębów domowym sposobem

Aby wybielić zęby, nie trzeba wcale wydawać fortuny na profesjonalne zabiegi. Poznaj naturalne...

więcej

138

Pasta cukrowa: jak ją zrobić? PRZEPIS NA PASTĘ CUKROWĄ robioną w domu Pasta cukrowa: jak ją zrobić? PRZEPIS NA PASTĘ CUKROWĄ robioną w domu

Pasta cukrowa to świetna metoda depilacji. Pastę cukrową możesz przygotować sama w domu i...

więcej

119

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Cera trądzikowa z zaskórnikami wymaga szczególnej pielęgnacji. Proponuję zastosowanie preparatów miejscowych zawierających retinoidy lub kwas azelainowy. Można dodatkowo pod kontrolą lekarską...

Lakieru hybrydowego nie zmywa się acetonem tylko ściąga z paznokci np. kopytkiem po uprzednim nasączeniu ich acetonem. Można kupić gotowe folie z nasączonym wacikiem lub samemu przygotować folię,...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.