Kryterium wyszukiwania: "

warzywa

", znalezionych wyników: 1816
Witarianizm

Witarianizm

Witarianizm to dieta, która wyklucza produkty przetworzone: gotowane, smażone, pieczone, grillowane czy mrożone. Wiąże się najczęściej z dietą wegetariańską lub wegańską.  Jej podstawą są surowe lub podgrzane do temperatury około 40 st. C owoce i warzywa oraz surowe ryby. Zwolennicy witarianizmu twierdzą, że dzięki temu dostarczają sobie więcej minerałów, witamin i enzymów potrzebnych organizmowi.

Co daje witarianizm

Surowa dieta jest lekka i łatwostrawna. Bogata w witaminy, zwłaszcza te, które giną podczas obróbki termicznej. Nie ma w niej niezdrowych tłuszczów nasyconych i trans. Przeciwnicy witarianizmu podkreślają, że w diecie jest zbyt mało białka, witaminy B12, żelaza, cynku oraz selenu. 

Artykuły o "warzywa"

Jesień to okres, w którym organizm potrzebuje najwięcej witamin. Jednak, które z warzyw dostępnych w supermarketach są faktycznie sezonowe, a co za tym idzie najzdrowsze? Przyzwyczajamy się powoli do tego, że pomidory, ogórki czy paprykę można dostać nawet w zimie.
Sprawdź, ile kalorii mają warzywa - kalafior, ziemniaki, marchew, cebula czy buraki.
WARZYWA na obiad? Dobry pomysł!
Jesień to najlepszy czas dla amatorów warzyw. Jedz ich dużo, bo chronią przed chorobami i nadwagą. Zamiast nieśmiertelnego tercetu – ziemniaki, mięso, surówka – na obiad proponujemy danie warzywne, na przykład bigos z cukinii lub pieczony bakłażan.
Warzywa i owoce są niezbędne w zdrowej diecie, jednak nie wszystkie warto jeść. Szczególnie jeżeli nie wiemy, gdzie rosły i dojrzewały i nie mamy jak tego sprawdzić. Najlepiej wybieraj warzywa i owoce pochodzące z ekologicznej uprawy.

Warzywa - Zapytaj eksperta

Witaj! Najlepsze jest gotowanie na parze i w szybkowarze, jeśli chodzi o minerały i witaminy inne niż wit C. Nieobieranie warzyw ze skóry (marchew czy ziemniaki) również ma pozytywny wpływ. Wiadomo, że nie powinno się ...

Dlaczego warto jadać zielone WARZYWA?
Urozmaić codzienne menu warzywami w kolorze zielonym. Jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne, zawierają sporo witaminy C i magnez.
Jak przechowywać warzywa, żeby nie traciły wartości odżywczych?
Odpowiednio przechowywane warzywa zachowają swe cenne właściwości i zapewnią nam zdrowie przez cały rok. W jakiej temperaturze i gdzie trzymać warzywa, by nie traciły wartości odżywczych?
Koniecznie jedz WARZYWA. Są bardzo zdrowe!
Niestety, warzywa jadamy za rzadko, bo albo za nimi nie przepadamy, albo wydaje się nam, że wymagają pracochłonnego przygotowania. A to nieprawda! Warzywa są smaczne, zawierają wiele witamin, minerałów, a także błonnika, przyrządza się je szybko i można z nich przygotować wiele pysznych dań.
Zielone warzywa w koktajlach: ich właściwości zdrowotne i zawartość odżywcza
Które zielone warzywa najbardziej pasują do koktajli? Poniżej znajdziecie listę najpopularniejszych warzyw, z których można sporządzać zielone koktajle. Zwróćcie uwagę, że ułożona jest w kolejności alfabetycznej, a nie w zależności od wartości odżywczej danego warzywa.
forum poradnikzdrowie

Warzywa na obniżenie ciśnienia

Jakie jeść warzywa czy owoce, które obniżają ciśnienie?

Czy lepeij stosować witaminy czy warzywa i owcoce ?

Zakładam ten temat w ponieważ jestem na diecie. I muszę zacząć stosować witaminy ponieważ jestem coraz bardziej zmęczony. I zastanawiam się nad tym ...

Leczenie alergii

Jestem uczulony na roztocza. "Przygoda" z odczulaniem zaczęła się na początku liceum i trwała blisko 5 lat. W moim przypadku odczulanie pomogło. Nie ...

Jak zacząć regularnie biegać?

Zacznij od marszu z kijkami, ja tak zaczynałam. Trzy razy w tygodniu przez kilka miesięcy, dopiero potem marsz zamieniłam na bieg. Przy treningach ...

Smartfood?

Kupiłam sobie niedawno zestaw Smartfood na jakiś czas, jasne, że uzupełniam dietę świeżymi warzywami, ale ogólnie uważam, że jest rewelacyjna. Już czuję po ...

Źródło błonnika

Dobrym rozwiązaniem jest błonnik witalny. Warto kurację przeprowadzać przez 2 tyg. po czym stosować 2 tyg. przerwy. Ponieważ za dużo błonnika to nie ...

Pielegnacja skóry u kobiet po pięćdziesiątce

Ja właśnie przekroczyłam magiczną granicą i co mogę zauważyć: po 50 kazde prażenie się na słoneczku od razu odbija się na nowych "promieniach" ...

7 rad dla przeziębionych mam

jedz zdrowo, owoce warzywa, miod, lipa, zadbraj o sen slyszalas o ortopedycznych poduszkach? ona pomaga zrelaksowac sie calemu organizmowi a to tez wazne. ...
Jedz żółte i pomarańczowe OWOCE I WARZYWA
Jedz duże ilości owoców i warzyw w kolorze słońca. Swój kolor zawdzięczają karotenoidom – barwnikom roślinnym pełniącym nieocenioną rolę w ochronie twojego zdrowia.
WARZYWA fioletowe niszczą KOMÓRKI NOWOTWOROWE
Co łączy czerwoną kapustę, bakłażany, maliny, jeżyny, czerwone winogrona, aronię, czarne porzeczki, czarny bez i żurawiny? Antocyjany, które wyłapują wolne rodniki, leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy.
Ile warzyw i owoców można zjeść w ciągu jednego dnia?
O zaletach warzyw i owoców można mówić bez końca. Powinniśmy jeść je kilka razy dziennie, dbając o ich różnorodność, bo są one źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. Niektórymi owocami i warzywami można się objadać, ale są też takie, które trzeba ograniczać. Sprawdź ile porcji warzyw i owoców trzeba zjeść w ciągu jednego dnia.
MROŻONKI: zalety potraw z mrożonych warzyw i owoców
Mrożone warzywa i owoce nie dość, że mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych, to zimą i wiosną mogą je nawet pod tym względem przewyższać. Lekarze i dietetycy przekonują do jedzenia mrożonek, bo można z nich przygotować naprawdę smaczne i pożywne dania. 
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.