Syrop z mniszka lekarskiego - leczniczy miód z kwiatów mniszka

2020-05-13 12:17

Syrop z mniszka lekarskiego ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych. Sprawdź przepis na pyszny syrop miodowy z mniszka lekarskiego i przekonaj się o jego wyjątkowych właściwościach.

SYROP Z MNISZKA lekarskiego - PRZEPIS na leczniczy miód z kwiatów mlecza
Autor: Thinkstockphotos.com SYROP Z MNISZKA lekarskiego - PRZEPIS na leczniczy miód z kwiatów mlecza

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych.

Jednak miód z mniszka lekarskiego, poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w wielu domowych apteczkach.

Spis treści

  1. Kiedy i gdzie zbierać kwiaty mniszka lekarskiego?
  2. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Lecznicze właściwości mniszka lekarskiego

Kiedy i gdzie zbierać kwiaty mniszka lekarskiego?

Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy.

Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu.

Przed przygotowaniem syropu kwiaty mniszka lekarskiego należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.

Uwaga! Nie należy zbierać kwiatów mniszka rosnących przy drogach oraz na polach (ze względu na ryzyko, że są skażone pestycydami). Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • 1 litr kwiatów mniszka lekarskiego
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie: kwiaty włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne miejsce.

Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin).

Tak powstały syrop przelej do słoiczków. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.