Kryterium wyszukiwania: "

soczewica właściwości zdrowotne

", znalezionych wyników: 15

Artykuły o "soczewica właściwości zdrowotne"

SOCZEWICA - właściwości zdrowotne i wartości odżywcze soczewicy
Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma soczewica i która jest najlepsza - czerwona, zielona czy żółta?
GROCH - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Groch to roślina strączkowa, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne najpierw doceniano na Bliskim Wschodzie - skąd prawdopodobnie pochodzi - a dopiero potem w Europie. Groch stanowi dobre źródło białka, dostarcza też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie. Poza tym groch ma działanie zasadotwórcze i neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości lecznicze ma groch, jak go gotować i wypróbuj przepis na typowo wojskową grochówkę.
Czarnuszka - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości czarnuszki
Czarnuszka siewna to roślina dająca nasiona, które znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Nasiona czarnuszki mogą być pomocne przy nadciśnieniu i wrzodach żołądka. Wspomogą również walkę z trądzikiem. Z kolei w kuchni czarnuszką można zastąpić pieprz. Sprawdź, jakie działanie ma czarnuszka i jak ją stosować.
Skrobia oporna - właściwości i źródła
Skrobia oporna to węglowodan, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego. Stanowi ona pożywkę do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych i pełni wiele funkcji prozdrowotnych. Korzyści wynikające ze spożywania skrobi opornej to m.in.: zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, obniżanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz lepsze wchłanianie składników mineralnych z pożywienia.
Amla (agrest indyjski) - właściwości, zastosowanie, dawkowanie
Amla (agrest indyjski) to owoce, które najbardziej są znane jako suplement na odchudzanie. Jednak amla ma inne właściwości leczniczych. Alma od dawna znajduje zastosowanie jako środek na poprawę trawienia, oczyszczenie organizmu z toksyn, wzmocnienie serca. Amla znalazła zastosowanie także w kosmetyce - olejek z amli wzmaga porost włosów, poprawia ich kondycję, zapobiega siwieniu włosów. Jakie jeszcze działanie ma amla (agrest indyjski)? Jak go dawkować? Gdzie go kupić i jaka jest cena?
Orzechy ziemne (arachidowe) - właściwości i wartości odżywcze fistaszków
Orzechy ziemne (arachidowe), czyli popularne fistaszki, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Przede wszystkim zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów, co wykorzystuje się m.in. w kulturystyce. Ponadto orzeszki ziemne są sprawdzonym afrodyzjakiem. Jednak orzeszki ziemne mogą wywołać alergię, dlatego powinny z nich zrezygnować m.in. kobiety w ciąży. Sprawdź, jakie są właściwości fistaszków.
KIEŁKI - doceń zdrowotne i smakowe walory kiełków roślinnych
Kiełki to podstawa diety na przesilenie wiosenne. Sięgnij po nie, by odzyskać dobrą formę po zimie. Jesteś ospała i nic ci się nie chce? Włosy straciły połysk, cera poszarzała? W kiełkach nadzieja na poprawę! W nich jest wszystko co najlepsze - witaminy, mikroelementy, białko, błonnik - i to w gigantycznych dawkach.
Jak zneutralizować kwas fitynowy w płatkach zbożowych i orzechach?
Kwas fitynowy jest naturalnym składnikiem ziaren zbóż, orzechów i nasion roślin strączkowych. Jest niezbędny w procesie wzrostu rośliny, jednak dla człowieka stanowi substancję antyodżywczą, gdyż hamuje wchłanianie składników mineralnych z pożywienia do krwiobiegu. Które produkty zawierają najwięcej kwasu fitynowego i jak go zneutralizować?
forum poradnikzdrowie

DIETA. Prozdrowotne ODŻYWIANIE. Błędy w IG.

BH.301. JA JEDNAK POLECAM I WSKAZUJĘ, NA NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR: Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% ...

Prywatne ubezpieczenia zdrowotne

Czy to nie absurd, że mimo składki płaconej do NFZ, żeby móc przyzwoicie się leczyć doradza się nam wykupienie dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego? Jakie ...

porady zdrowotne

Cześć Jestem Sara, 22 lat w tym roku. Jestem podekscytowany, aby dołączyć do forum i czekamy na wymianę wiedzy z wami. Jestem zmartwiony ...

zdrowe

Sam temat jest dość złożony. Jednak coraz więcej wyników badań ( np. nobel z 2009 i 2011 )wskazuje jednoznaczne na zbawienne działanie flavonoidów ...

Lecznicze właściwości marihuany

''Marihuana, traktowana przez niektórych jak niebezpieczny narkotyk, przez innych jest uważana za zbawienne lekarstwo pomocne w leczeniu stwardnienia rozsianego, jaskry, raka czy AIDS. ...

Noni Ajurwedyjskie

Jeżeli masz jakiekolwiek obawy to polecam Ci z czystym sumieniem. Noni ajurwedyjskie to najlepsze noni jakie można pić, jest naturalnie gęste, wytrawne (bez ...

Erekcja mojego męża nie jest już taka jak kiedyś

Jak w temacie. Kiedy zaczynamy grę wstępną bez problemu "wstaje", ale mam wrażenie, że kiedyś w tym stanie był dużo twardszy. Teraz niby ...

Zatkany nos bez kataru - co to może być?

może masz jeszcze jakieś problemy zdrowotne skoro u Ciebie tak źle z tą sennością. ja też od lat biorę takie leki, zilole mam ...
Superfoods - 10 produktów o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym
Superfoods czyli żywność o korzystnym działaniu dla zdrowia, bardzo bogata w składniki odżywcze i związki bioaktywne, budzi coraz większe zainteresowanie i chętnie włączana jest do jadłospisu. Lista produktów, które możemy zaliczyć do superżywności, jest długa i można podzielić ją na kilka kategorii w zależności od działania. Do najbardziej popularnych należy żywność o wysokim potencjale przeciwutleniającym. Przedstawiamy listę 10 produktów żywnościowych o najwyższej pojemności antyoksydacyjnej.
Produkty rozgrzewające i wychładzające organizm [LISTA]
Medycyna chińska dzieli potrawy na wyziębiające, wychładzające, obojętne, rozgrzewające i gorące. Dieta powinna być dopasowana do klimatu, w którym żyjemy, oraz pory roku. Przestrzeganie tej zasady ma nam zapewnić zdrowie i prawidłową masę ciała. Zobacz listę produktów rozgrzewających oraz wychładzających organizm.
FITOESTROGENY - roślinne hormony
Fitoestrogeny robią karierę w medycynie i kosmetologii. Ich zwolennicy twierdzą, że łagodzą objawy menopauzy, ale także pozwalają zachować lepsze zdrowie i przedłużyć młodość. Czy to prawda? Czym są fitoestrogeny i jak działają?
Dieta McDougalla (oparta na skrobi) – zasady i efekty diety skrobiowej
Dieta McDougalla, czyli dieta roślinna oparta na skrobi, należy do leczniczych diet wegańskich. Polecana jest osobom zmagającym się z wieloma chorobami poczynając od nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia do chorób nowotworowych. Sprawdź, na czym polega dieta McDougalla i kto może ją zastosować.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.