Kryterium wyszukiwania: "

soczewica właściwości odżywcze

", znalezionych wyników: 17

Artykuły o "soczewica właściwości odżywcze"

SOCZEWICA - właściwości zdrowotne i wartości odżywcze soczewicy
Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma soczewica i która jest najlepsza - czerwona, zielona czy żółta?
GROCH - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Groch to roślina strączkowa, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne najpierw doceniano na Bliskim Wschodzie - skąd prawdopodobnie pochodzi - a dopiero potem w Europie. Groch stanowi dobre źródło białka, dostarcza też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie. Poza tym groch ma działanie zasadotwórcze i neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości lecznicze ma groch, jak go gotować i wypróbuj przepis na typowo wojskową grochówkę.
Orzechy ziemne (arachidowe) - właściwości i wartości odżywcze fistaszków
Orzechy ziemne (arachidowe), czyli popularne fistaszki, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Przede wszystkim zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów, co wykorzystuje się m.in. w kulturystyce. Ponadto orzeszki ziemne są sprawdzonym afrodyzjakiem. Jednak orzeszki ziemne mogą wywołać alergię, dlatego powinny z nich zrezygnować m.in. kobiety w ciąży. Sprawdź, jakie są właściwości fistaszków.
Rośliny strączkowe: właściwości, przepisy. Warzywa strączkowe a odchudzanie
Rośliny strączkowe mają pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i figurę, dlatego ich spożywanie zalecają nie tylko dietetycy, ale i Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Sprawdź, jakie konkretnie działanie mają rośliny strączkowe i jakie wyróżniamy ich właściwości. Dowiedz się też, dlaczego rośliny strączkowe wspierają odchudzanie i poznaj sprawdzone przepisy z ich wykorzystaniem.
KIEŁKI - doceń zdrowotne i smakowe walory kiełków roślinnych
Kiełki to podstawa diety na przesilenie wiosenne. Sięgnij po nie, by odzyskać dobrą formę po zimie. Jesteś ospała i nic ci się nie chce? Włosy straciły połysk, cera poszarzała? W kiełkach nadzieja na poprawę! W nich jest wszystko co najlepsze - witaminy, mikroelementy, białko, błonnik - i to w gigantycznych dawkach.
Skrobia oporna - właściwości i źródła
Skrobia oporna to węglowodan, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego. Stanowi ona pożywkę do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych i pełni wiele funkcji prozdrowotnych. Korzyści wynikające ze spożywania skrobi opornej to m.in.: zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, obniżanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz lepsze wchłanianie składników mineralnych z pożywienia.
Jak zneutralizować kwas fitynowy w płatkach zbożowych i orzechach?
Kwas fitynowy jest naturalnym składnikiem ziaren zbóż, orzechów i nasion roślin strączkowych. Jest niezbędny w procesie wzrostu rośliny, jednak dla człowieka stanowi substancję antyodżywczą, gdyż hamuje wchłanianie składników mineralnych z pożywienia do krwiobiegu. Które produkty zawierają najwięcej kwasu fitynowego i jak go zneutralizować?
forum poradnikzdrowie

Dieta Montignaca

Jest to dieta podczas której można schudnąć 3 kg w 2 tygodnie. Chudnie się może powoli ale jest to dieta podczas której pozwala ...

Infekcje dróg moczowych - jak uniknąć kłopotu

Dostalam dzisiaj w aptece Pro Uro, czy to dobry srodek? Pani mgr w aptece powiedziala, ze to nowosc i ze ma lepsze wlasciwosci ...

Sposób na rwę kulszową - jak leczyć?

Witajcie. Przez przypadek odkrylem dobry sposob na rwe kulszowa. Jakis rok temu szukalem sposobu na zrzucenie zbednych kilogramow, bo mam tendencje do tycia. ...

Dieta 1500 kalorii

Polecam zastepowac miesa produktami sojowymi, ale nie smazonymi kotlecikami, tylko napojami, deserkami i smietanami alpro soya. niskoenergetyczne zawieraja pelnowartosciowe bialka i witaminy. bardzo ...

Jak chudnąć jedząc białko

Witam, ten artykuł pojawił się gdzie indziej, i w tamtym miejscu napisałem to, co poniżej.a tu tylko wklejam Zasadniczo nie zwykłem komentować różnych ...

Dieta kopenhaska - skuteczna? Opinie o diecie

Ja gotuje brokuly (niezbyt dlugo, bo bardzo miekkie traca swoj smak i wlasciwosci odzywcze), na surowo chyba raczej sie nie nadaja;)

Odchudzająca siła czerwonej herbaty

Ja pije na przemian raz czerwona a raz zielona herbate i czuje sie rewelacyjnie, mój brzuch zmniejszyl sie, nie oduczuwam ubocznych skutków. Wiadomo ...

Potas na nerwy i dla mięśni

bardzo duzo potasu maja migdały ( 1200 mg) orzechy kukurydza soczewica soja brokuly papryka
Wegetariańska Wielkanoc. Bezmięsne potrawy na Wielkanoc
Jesteś wegetarianką i chcesz przygotować wegetariańską Wielkanoc? A może chcesz ograniczyć mięso w wielkanocnym jadłospisie? Proponujemy Wielkanoc z zieleniną. Inspiracje na kolorowe dania główne, przystawki i ciasta.
Superfoods - 10 produktów o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym
Superfoods czyli żywność o korzystnym działaniu dla zdrowia, bardzo bogata w składniki odżywcze i związki bioaktywne, budzi coraz większe zainteresowanie i chętnie włączana jest do jadłospisu. Lista produktów, które możemy zaliczyć do superżywności, jest długa i można podzielić ją na kilka kategorii w zależności od działania. Do najbardziej popularnych należy żywność o wysokim potencjale przeciwutleniającym. Przedstawiamy listę 10 produktów żywnościowych o najwyższej pojemności antyoksydacyjnej.
Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]
Szukasz menu o niskim indeksie glikemicznym (IG)? Przygotowaliśmy całodzienny jadłospis o niskim IG. Aby w przyszłości z łatwością komponować codzienne posiłki, zapoznaj się z tabelą produktów o wysokim i niskim indeksie glikemicznym.
Jedz pysznie bez pszenicy - ośmiotygodniowa dieta bezglutenowa. Do wygrania książka z przepisami!
Poradnikzdrowie.pl objął patronat nad nową książką Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie bez pszenicy". To przewodnik po zdrowych produktach i zestaw przepisów przydatnych nie tylko dla chorych na celiakię, którzy muszą całkowicie zrezygnować z glutenu, ale dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Dla naszych czytelników mamy kilka egzemplarzy książki - można je wygrać, biorąc udział w konkursie.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.