Kryterium wyszukiwania: "

papryka słodka właściwości

", znalezionych wyników: 33

Artykuły o "papryka słodka właściwości"

PAPRYKA SŁODKA I OSTRA. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze w papryce
Czy papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych? TAK, ponadto jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.
CZEKOLADA: długa historia słodkiego przysmaku
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby czekolady. Uwielbiamy ją za wspaniały smak i zapach. Czekolada poprawia nastrój i dodaje wigoru. Żeby zrozumieć, dlaczego czekolada wciąż pobudza wyobraźnię milionów osób na świecie, warto odbyć podróż w czasie i przestrzeni.
PIEPRZ CAYENNE: właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu kajeńskiego
Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Jednak to nie jedyne prozdrowotne właściwości pieprzu kajeńskiego. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania. Poznaj wszystkie właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu cayenne i ciesz się zdrowiem.
Oliwki: wartość odżywcza i właściwości
Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin oraz zdrowy tłuszcz. Warto więc jeść oliwki, a nie tylko korzystać z wytłaczanej z nich oliwy. Sprawdź, jaka jest wartość odżywcza oliwek, ile mają kalorii i które są najsmaczniejsze.
Roszponka - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma roszponka?
Roszponka to roślina podobna do sałaty o małych liściach. Jednak na tle sałat wyróżnia się nie tylko rozmiarem liści, lecz także wartościami odżywczymi, a co za tym idzie - właściwościami leczniczymi. Roszponka zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna. Sprawdź, jakie jeszcze witaminy zawiera roszponka i jakie ma działanie zdrowotne.
Indyk - mięso, które polecają dietetycy. Wartości odżywcze indyka
Lista zalet mięsa z indyka jest długa. Dietetycy chwalą je za wartości odżywcze - chude mięso i bogactwo związków mineralnych oraz witamin. Kucharze cenią indyka za to, że można z niego przyrządzić potrawy w niezliczonych wersjach smakowych. Indyk to jednak mięso dość wymagające - łatwo je przesuszyć, zwłaszcza piersi. Jak piec i smażyć indyka, by był soczysty?
Glony wakame: wartości odżywcze i właściwości
Glony wakame są znane w Japonii i stosowane w tamtejszej kuchni. W innych rejonach świata ich popularność powoli rośnie ze względu na właściwości tych alg. Wakame wyróżniają się m.in. zawartością fukoksantyny - barwnika, który wspomaga odchudzanie i działa ochronnie na układ krążenia. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne mają glony wakame.
JAGODY GOJI – działanie i właściwości odżywcze
Jagody goji to owoce, których działanie i właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2500 lat. Zalecane są m.in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. Dieta wzbogacona w te owoce ma pomóc także wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i cukru. Nic dziwnego, że jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do superfoods, czyli "superżywności".
forum poradnikzdrowie

Soja źródło młodości

Witam, wczoraj ugotowałam przepyszne kotlety z soi przepis znalazłam w iternecie, lecz troszke go zmodyfikowałam na moje potrzeby smakowe:) 250 g soi (ziarenek) ...

Żurawina na zdrowie!

taka suszona jest dla mnie za slodka wiec racze sie tylko herbatka i regularnie biore prouro. dziala tylko wybierajac preparat z zurawina trzeba ...

Potas na nerwy i dla mięśni

bardzo duzo potasu maja migdały ( 1200 mg) orzechy kukurydza soczewica soja brokuly papryka

Cudowny imbir

Jesli imbir dodany do kawy niweluje jej szkodliwe wlasciwosci to wlasnie chyba w czaise karmienia piersia powinno sie pic kawe ( jak i ...

Zielona herbata

Osobiscie zaczelam od wczoraj picie zielonej herbaty (bo wyczytalam, ze wspomaga redukcje cellulitu). Kocham herbate! Niestety glownie czarną, czasem owocową, zielona nie przypadla ...

A to zgaga!

ja mialam dzis po raz pierwszy zgage.. zjadlam chleb z paprykarzem i sie zaczelo palenie w gardle regularnie co 3-5min.. potem zjadlam kisiel ...

Jeśli nie chcesz karmić piersią

Aha i przede wszystkim - to ja matka - ja jako jedyna i ew. ojciec mamy prawo decydować o sposobie karmienia dziecka, a ...

Trądzik

Odnośnie tego co najlepiej jeść, gdy ma się problem z trądzikiem, otóż : najważniejsza w tym przypadku będzie witamina A, która normalizuje wydzielanie ...
Kuskus - właściwości i wartości odżywcze. Jak przygotować tradycyjne danie kuskus?
Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum, który ma właściwości kaszy i makaronu. Wywodzi się z obszarów północno-zachodniej Afryki, gdzie stanowi element narodowego dania o tej samej nazwie. Kuskus cieszy się popularnością ze względu na łatwość i szybkość przygotowania oraz wszechstronność zastosowania w kuchni.
Dieta kapuściana - właściwości oczyszczające i odtruwające diety kapuścianej
Dieta kapuściana to jednocześnie dieta oczyszczająca - odciąża żołądek, odtruwa wątrobę, usprawnia trawienie. Działa moczopędnie i dzięki temu pomaga organizmowi pozbyć się toksyn. Dieta kapuściana to doskonały wstęp do odchudzania. Jakie są zasady diety kapuścianej i jakie zioła warto do niej włączyć?
Dieta 3D chili: jak działają przyprawy używane w diecie 3D chili?
Dieta 3D chili, to dieta w której podstawę stanowią 3 grupy przypraw: zielone, żółte i czerwone. Zielone przyprawy działają kojąco na żołądek, żółte hamują apetyt, a czerwone działają agresywnie na tkankę tłuszczową. Dzięki temu, po odpowiednim połączeniu, przyprawy w diecie 3D chili stanowią trójwymiarowy system spalania kalorii. Sprawdź, jakie konkretnie przyprawy należą do grupy zielonej, żółtej i czerwonej i z jakimi produktami należy je łączyć, by skutecznie przyśpieszyć proces odchudzania.  
Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?
Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych, które go podnoszą.  W ten sposób uregulujesz poziom glukozy i unikniesz cukrzycy. Sprawdź listę produktów - z podziałem na warzywa, produkty zbożowe i owoce - które możesz jeść bez ograniczeń, które są dozwolone w mniejszych ilościach, a których diabetycy i osoby zagrożone cukrzycą powinni w ogóle unikać.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.