Lecznicza nalewka z rokitnika zwyczajnego. Przepis

2020-06-23 17:07

Nalewka z dzikich owoców rokitnika stosowana jest na dolegliwości żołądkowe, przeziębienia i choroby skóry. Nie wiesz, jak przygotować nalewkę z rokitnika? Oto sprawdzony przepis!

Nalewka z rokitnika - właściwości
Autor: Getty Images
Nalewka z rokitnika - właściwości
Autor: Getty Images

Rokitnik zwyczajny należy do rodziny oliwkowatych. Jest odporny na zimno i suszę. Jest pospolity w naszym kraju, ale trzeba pamiętać, że rokitnik zwyczajny znajduje się na liście gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną częściową.

Roślina ta rośnie dziko w Polsce jedynie wzdłuż linii brzegowej Bałtyku i w Pieninach, co oznacza, że w tych miejscach nie można zbierać owoców rokitnika. Legalnie można je pozyskiwać tylko z krzewów uprawnych.

Spis treści

  1. Wartości odżywcze rokitnika zwyczajnego
  2. Przetwory z rokitnika zwyczajnego
  3. Składniki na nalewkę z rokitnika
  4. Przepis na nalewkę z rokitnika

Wartości odżywcze rokitnika zwyczajnego

Intensywnie pomarańczowe owoce mają kwaśno-cierpki smak. Zawierają mnóstwo flawonoidów i witamin. Co ciekawe, rokitnik nie posiada enzymów rozkładających witaminę C i nie ulega ona degradacji.

Przetwory z rokitnika zwyczajnego

Owoce mają wyjątkowo dużo pektyn, nadają się więc na dżemy, konfitury i galaretki. Należy zbierać je po pierwszych przymrozkach i czym prędzej przerobić, bo w cieple szybko fermentują.

Składniki na nalewkę z rokitnika

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l alkoholu 70 proc.

Przepis na nalewkę z rokitnika

  • Owoce umyj, dobrze osącz i wsyp do słoja, dodaj cukier i alkohol.
  • Szczelnie zakręć i postaw w ciepłym, ciemnym miejscu na 6–8 tygodni, co kilka dni wstrząsaj słojem.
  • Przecedź, zlej do butelek, odstaw w zimne miejsce na ok. pół roku.

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Zdrowie"

Mistrzu nalewek - sprawdź swoją wiedzę!

Pytanie 1 z 12
Jaki jest minimalny czas leżakowania nalewki?
Zdjęcie