Kryterium wyszukiwania: "

mięso wieprzowe

", znalezionych wyników: 89
Jersinioza

Jersinioza to odzwierzęca choroba zakaźna przewodu pokarmowego. Wywołują ją bakterie - pałeczki Yersinia (Y. pestis, Y. paratuberculosis, Y. enterocolitica). Nosicielem bakterii w największym stopniu są świnie, ale istnieją też przypuszczenia, że można zarazić się jersiniozą od zakażonego człowieka. Głównym powodem zakażenia jest jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego oraz mięsa, a także przetworów mlecznych i samego mleka długo przechowywanych w lodówce. Bakterie typu Yersinia mnożą się bowiem nawet w temperaturze plus 4 st. C.

Objawy

Gorączka, nawet 39 st. C, wodnista biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha, czasem w dole po prawej stronie, co często bywa mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Aby wykryć jersioniozę należy zrobić badanie kału na obecność pałeczek Yersinia lub badanie serologiczne na obecność przeciwciał IgM i IgG.  Zazwyczaj jersionioza przechodzi samoistnie, niekiedy potrzebne jest podanie antybiotyków. U chorych mogą wystąpić także rumień guzowaty oraz bóle stawów. Obydwie przypadłości samoistnie ustępują. W ciężkich przypadkach jersinioza może doprowadzić do sepsy.

Artykuły o "mięso wieprzowe"

Sprawdź wartość kaloryczną mięsa - schabu, wieprzowiny, wołowiny i najpopularniejszych wędlin.
Mięso w diecie: jakie mięso jeść gdy masz miażdżycę, wrzody czy chorą tarczycę
Mięso zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały. W niektórych schorzeniach, takich jak na przykład wrzody żołądka, miażdżyca, czy alergia pokarmowa, rodzaj mięsa i sposób jego przyrządzania odgrywa ogromną rolę w powodzeniu leczenia.
Kamica moczanowa to jeden z czterech rodzajów kamicy nerkowej. Cierpi na nią 5–10 proc. chorych.
Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa
Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.
Dieta zasadowa: które produkty powodują zakwaszenie organizmu?
Produkty, które powodują zakwaszenie organizmu, wcale nie muszą być kwaśne ani mieć kwaśnego odczynu. Żywność kwasotwórcza to ta, która ulegając w organizmie człowieka procesom przemiany materii, wytwarza dużo kwasów. Które produkty są kwasotwórcze i powinnaś ich unikać, chcąc zachować równowagę kwasowo-zasadową?
Fasola stanowi podstawę codziennego menu mieszkańców Kostaryki, Salwadoru, Gwatemali, Hondurasu, Nikaragui czy Panamy. Najpopularniejsza jest oczywiście kuchnia meksykańska, w której fasola pojawia się w większości przepisów. Czy znasz przepisy na popularne południowoamerykańskie potrawy z fasoli?
Ile mięsa w mięsie, czyli co kryją w sobie wędliny [RAPORT]
Co z tego, że dzisiejsze wędliny wyglądają jak z obrazka, kiedy nie mają smaku, a po włożeniu do lodówki natychmiast puszczają wodę, robią się śliskie, niejadalne. Gdzie podziały się polskie wyroby, które słynęły na świecie z dobrej marki? Przeczytaj raport, z którego dowiesz się, jakie konserwanty kryją w sobie wędliny.
Przez ostatnie dziesięciolecia przekonywano nas, że tłuszcz szkodzi zdrowiu. Obecnie badania wykazują, że nawet tłuszcz zwierzęcy jest pożądany w diecie człowieka. Problem stanowi natomiast to, że zjadamy go zbyt dużo i niewłaściwie wykorzystujemy, bo nie każdy nadaje się np. do smażenia. Co trzeba wiedzieć o tłuszczach roślinnych (olejach, oliwie) i zwierzęcych (maśle, smalcu wieprzowym, gęsim i kaczym), by posiłek z ich udziałem był smaczny i zdrowy?
forum poradnikzdrowie

Zaziębienie czy ziarnica?

witam mam 15 lat od 2 tygodni mam powiększony węzeł chłonny z prawej strony szyji w okolicy zuchwy byłem u raryngologa i nic ...

Wykrywacze raka - markery nowotworowe

Witam, uważam, ze w zadnym wypadku nie mozna sie poddawac i trzeba podjąc leczenie. Cierpliwie czekac na rezultaty. Kazdy powinien podjąć takie leczenie, ...

Nadżerka to nie rak, ale...

dziewczyny jak juz wczesniej pisałam ja usunełam nadzerke poprzez wycinanie-chyba najlepszy sposób,bo po wypalance moze byc odrost,tak mi powiedzał mój gin.Mój zabieg mnie ...

Migdałki: wycinać czy nie?

Witam ja juz jestem 9 dzien po wycieciu i czuje sie juz duzo lepiej kazdego poranka musialem brac cos przeciwbolowego do wczoraj dzis ...

Sposób na rwę kulszową - jak leczyć?

muj mąz arz chodzi na kolanach z bulu tak jak by mu mieso z nogi wyrywali to ostry bul nie spi cale noce ...

Kłopoty z woreczkiem żółciowym

10 lipca br. mialem laparoskopie pecherzyka zolciowego w Certusie w Poznaniu, w szpitalu bylem 5 dni, opieka wspaniala,nie mialem tylu nakluc jak wyzej ...

Jaką dietę wybrać?

Podaje ,w przypadku tej dietki ja nie pije tych herbat,pije od zawsze Pu-EhrDieta białkowa Opis: 4kg w 4 tygodnie. Zbudowana jest z sycących ...

ODCHUDZANIE - wyłącznie jako RACJONALNE ŻYWIENIE!

racjonalne zywienie jest najwazniejsze przy diecie. pamietac trzeba o odrzuceniu produktow zawierajacych duza ilosc weglowodanow, chude mieso, anjlepiej gotowane, ryby, najlepiej jakies salatki ...
KUCHNIA ROSYJSKA na Wielkanoc: pascha, bliny i samowar
Rosyjska kuchnia jest smaczna, ale do lekkich nie należy. Ale Wielkanoc to czas, gdy po długim poście możemy sobie nieco pofolgować. Potrawy rosyjskie, takie jak pascha, barszcz czy kulebiak świetnie urozmaicą świąteczne menu.
Tasiemczyca - choroba wywołana przez tasiemca
Tasiemczyca to pasożytnicze zakażenie przewodu pokarmowego przez tasiemca - uzbrojonego lub nieuzbrojonego. Tasiemiec nieuzbrojony osiąga długość od 4 do10 m.  Natomiast tasiemiec uzbrojony ma ogół osiąga do 4 m długości. Głowa tasiemca uzbrojonego ma haczyki, którymi przyczepia się do ścian jelita cienkiego człowieka - jego ostatecznego żywiciela.
Jesz mięso? Dla zdrowia wybieraj DRÓB
Lubisz jeść mięso, choć wiesz, że w nadmiarze szkodzi zdrowiu? Dlatego najlepiej wybieraj drób. Mięso drobiowe jest chudsze, a dostarcza sporo białka. Drób to źródło cynku, który wspomaga nasz układ odpornościowy i witaminy PP - odpowiedzialnej za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego.
Toksoplazmoza w ciąży może być przyczyną poważnych kłopotów, a nawet zagrozić życiu dziecka. Są jednak proste sposoby, by obronić się przed tą chorobą. Sprawdź, jak uniknąć zakażenia toksoplazmozą w ciąży.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.