Kryterium wyszukiwania: "

mięso wieprzowe

", znalezionych wyników: 81
Jersinioza

Jersinioza

Jersinioza to odzwierzęca choroba zakaźna przewodu pokarmowego. Wywołują ją bakterie - pałeczki Yersinia (Y. pestis, Y. paratuberculosis, Y. enterocolitica). Nosicielem bakterii w największym stopniu są świnie, ale istnieją też przypuszczenia, że można zarazić się jersiniozą od zakażonego człowieka. Głównym powodem zakażenia jest jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego oraz mięsa, a także przetworów mlecznych i samego mleka długo przechowywanych w lodówce. Bakterie typu Yersinia mnożą się bowiem nawet w temperaturze pluc 4 st. C.

Objawy

Gorączka, nawet 39 st. C, wodnista biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha, czasem w dole po prawej stronie, co często bywa mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Aby wykryć jersioniozę należy zrobić badanie kału na obecność pałeczek Yersinia lub badanie serologiczne na obecność przeciwciał IgM i IgG.  Zazwyczaj jersionioza przechodzi samoistnie, niekiedy potrzebne jest podanie antybiotyków. U chorych mogą wystąpić także rumień guzowaty oraz bóle stawów. Obydwie przypadłości samoistnie ustępują. W ciężkich przypadkach jersinioza może doprowadzić do sepsy.     

Artykuły o "mięso wieprzowe"

Mięso w diecie: jakie mięso jeść gdy masz miażdżycę, wrzody czy chorą tarczycę
Mięso zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały. W niektórych schorzeniach, takich jak na przykład wrzody żołądka, miażdżyca, czy alergia pokarmowa, rodzaj mięsa i sposób jego przyrządzania odgrywa ogromną rolę w powodzeniu leczenia.
Sprawdź wartość kaloryczną mięsa - schabu, wieprzowiny, wołowiny i najpopularniejszych wędlin.
Kamica moczanowa to jeden z czterech rodzajów kamicy nerkowej. Cierpi na nią 5–10 proc. chorych.
Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa
Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.
Chcesz wyeliminować mięso ze swojej diety? Masz wątpliwości czy będziesz w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych ...

Mięso wieprzowe - Zapytaj eksperta

Istnieje możliwość uczulenia na składniki mięsa wieprzowego, jednak opisywane zmiany mogą występować także w innych chorobach niż alergiczne.

Z tego powodu powinien Pan zgłosić się do dermatologa - dopiero po wykonaniu badania lekarskiego i ewentualnych badań ...

Fasola stanowi podstawę codziennego menu mieszkańców Kostaryki, Salwadoru, Gwatemali, Hondurasu, Nikaragui czy Panamy. Najpopularniejsza jest oczywiście kuchnia meksykańska, w której fasola pojawia się w większości przepisów. Czy znasz przepisy na popularne południowoamerykańskie potrawy z fasoli?
Medaliony wieprzowe z żurawiną
Ilość: dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 min. + czas marynowania
Dieta zasadowa: które produkty powodują zakwaszenie organizmu?
Produkty, które powodują zakwaszenie organizmu, wcale nie muszą być kwaśne ani mieć kwaśnego odczynu. Żywność kwasotwórcza to ta, która ulegając w organizmie człowieka procesom przemiany materii, wytwarza dużo kwasów. Które produkty są kwasotwórcze i powinnaś ich unikać, chcąc zachować równowagę kwasowo-zasadową?
Potrawy na sylwestra: marynowane polędwiczki wieprzowe z roszponką
Sylwestrowe danie na gorąco: polędwiczki wieprzowe z zielonym makaronem tagliatelle i sałatką z roszponki. Palce lizać!
forum poradnikzdrowie

Dieta dla 17-latki

Czesc, jestem nowa.. wiec postanowilam napisac. Mam 17 lat.. wiem, nie najlepszy okres na diete, no, ale trudno. Mam 169 wzrostu i 64.9kg. ...

Poznaj swój typ sylwetki cz. I

1.69 64 kg 100 w biuscie, 70 talia, 99 biodra nosze roz. 38 . Moja idealna waga to 58 wtedy czuje sie najldpiej ...

Talerz bez cholesterolu

moj maz mial wysoki cholesterol ,wysokie cisnienie krwi , wyleczylam go i sibie tez warzywa bez chleba na sniadanie ,pomidor rzodkiewka ,szczypiore ,czosnek ...

Co z czworonogami gdy spodziewasz się dziecka

ja, oć urodziłam się w drugiej połowie ubiegłego stulecia od narodzenia miałam kontakt ze zwierzakami. Nasz kocur, który ważył 2 razy tyle co ...

Chleb a zdrowie.

Ewa, a czy ja bronię komukolwiek jeść biały chleb? Oczywiście, według najnowszej piramidy żywienia, raz na miesiąc nawet zalecane jest zjedzenie batonika czy ...

Zaziębienie czy ziarnica?

witam mam 15 lat od 2 tygodni mam powiększony węzeł chłonny z prawej strony szyji w okolicy zuchwy byłem u raryngologa i nic ...

Wykrywacze raka - markery nowotworowe

Witam, uważam, ze w zadnym wypadku nie mozna sie poddawac i trzeba podjąc leczenie. Cierpliwie czekac na rezultaty. Kazdy powinien podjąć takie leczenie, ...

Nadżerka to nie rak, ale...

dziewczyny jak juz wczesniej pisałam ja usunełam nadzerke poprzez wycinanie-chyba najlepszy sposób,bo po wypalance moze byc odrost,tak mi powiedzał mój gin.Mój zabieg mnie ...
KUCHNIA ROSYJSKA na Wielkanoc: pascha, bliny i samowar
Rosyjska kuchnia jest smaczna, ale do lekkich nie należy. Ale Wielkanoc to czas, gdy po długim poście możemy sobie nieco pofolgować. Potrawy rosyjskie, takie jak pascha, barszcz czy kulebiak świetnie urozmaicą świąteczne menu.
CIĄŻA a TOKSOPLAZMOZA - co powinnaś o niej wiedzieć
Toksoplazmozę wywołuje maleńki, niewidoczny gołym okiem pierwotniak. Infekcja u zdrowej osoby zwykle jest niegroźna i przebiega bez objawów. Zakażony często nawet nie wie, że jego organizm zmaga się z intruzem. Zdarza się, że jedynym objawem infekcji są powiększone węzły chłonne i krótkotrwałe osłabienie. Zachorowanie w czasie ciąży na toksoplazmozę może być jednak groźne dla płodu. Są proste sposoby, by uniknąć tej choroby.
Tasiemczyca - choroba wywołana przez tasiemca
Tasiemczyca to pasożytnicze zakażenie przewodu pokarmowego przez tasiemca – uzbrojonego lub nieuzbrojonego. Tasiemiec nieuzbrojony osiąga długość od 4 – 10 m.  Natomiast tasiemiec uzbrojony ma ogół osiąga do 4 m długości. Głowa tasiemca uzbrojonego ma haczyki, którymi przyczepia się do ścian jelita cienkiego człowieka - jego ostatecznego żywiciela.
Jesz mięso? Dla zdrowia wybieraj DRÓB
Lubisz jeść mięso, choć wiesz, że w nadmiarze szkodzi zdrowiu? Dlatego najlepiej wybieraj drób. Mięso drobiowe jest chudsze, a dostarcza sporo białka. Drób to źródło cynku, który wspomaga nasz układ odpornościowy i witaminy PP - odpowiedzialnej za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.