Kryterium wyszukiwania: "

konserwanty

", znalezionych wyników: 242
Konserwanty

Konserwanty to środki używane do zabezpieczenia produktów żywnościowych, kosmetyków i leków przed rozkładem, który powodują drobnoustroje. Obecność konserwantów jest niezbędna, by produkty te zachowały czystość mikrobiologiczną i bezpieczeństwo dla konsumentów. Nawet w kosmetykach i żywności ekologicznej dopuszczone jest występowanie konserwantów - jednak określonego rodzaju i w określonej ilości. Konserwanty mogą być przyczyną alergii.

Czy bać się konserwantów

Ilość konserwantów stosowanych w żywności i kosmetykach kumuluje się w nas, dlatego warto zmniejszać ilość tych środków pochłanianych i aplikowanych. Często bowiem są alergenami, a niektóre, niestety, stanowią zagrożenie dla zdrowia. Należy się wystrzegać zwłaszcza dodawanych do żywności: glutaminianu sodu (E-621), kwasu benzoesowego (E-210), benzoesanu sodu (E-211), azotynów potasu i sodu (E-249 i E-250) oraz siarczanów (od E-220 do E-228).

Artykuły o "konserwanty"

Konserwanty, barwniki, polepszacze - ograniczaj chemiczne dodatki do żywności
Konserwanty, barwniki, emulgatory, spulchniacze - chemiczne dodatki do żywności często są powodem alergii. Kryją się pod symbolami E. Na szczęście nie wszystkich musimy się obawiać. Zobacz, których E unikać.
Ile SOKU jest w SOKU? Poznaj różnice między SOKIEM, NEKTAREM I NAPOJEM
Sok, nektar, napój. Pod każdym z tych słów kryje się co innego. Zanim kupisz dziecku coś do picia, warto wiedzieć, co te nazwy faktycznie oznaczają.
PARABENY -  konserwanty w kosmetykach. Co należy o nich wiedzieć?
Metyloparaben, propyloparaben …Brzmi znajomo? Te substancje na pewno kojarzysz z wieczka swojego kremu do twarzy. Parabeny znajdują się w większości kosmetyków, leków i produktów spożywczych, ale wciąż cieszą się złą sławą. Dowiedz się, komu i dlaczego te związki chemiczne mogą szkodzić. Odpowiadamy na pytanie, które parabeny są rakotwórcze, a które dobre dla zdrowia.
KONSERWANTY w kosmetykach - co powinno się o nich wiedzieć?
Firmy kosmetyczne prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych substancji, mających zapewnić piękny i zdrowy wygląd. A jednocześnie kremy i balsamy kosmetyczne zachowują coraz dłużej swoją świeżość. Jak to jest możliwe? Jakie środki konserwujące zawierają kosmetyki, które kupujesz w sklepie, a jakie mają w sobie preparaty apteczne?
Sorbinian potasu (E202) - właściwości i zastosowanie
Sorbinian potasu (E202) jest konserwantem chroniącym żywność przed rozwojem pleśni i drożdży. W produktach spożywczych często jest łączony z benzoesanem sodu, ponieważ nie ma działania bakteriobójczego. Uznaje się go za jeden z najbezpieczniejszych dodatków do żywności, stosowany jest też jako konserwant w kosmetykach i lekach. W związku z tym, że jest metabolizowany w organizmie człowieka analogicznie do kwasów tłuszczowych, uważany jest za nietoksyczny, co potwierdzają badania naukowe.
AZOTANY i AZOTYNY w żywności - źródła, wpływ na zdrowie
Azotany znajdują się głównie w warzywach w wyniku stosowania nawozów, a azotyny – w przetworach mięsnych, gdzie są używane jako konserwant chroniący przed jadem kiełbasianym. Związki azotowe można dostarczać sobie również z wodą pitną. Nadmierna ilość związków azotu w żywności jest niebezpieczna dla zdrowia i może powodować m.in. sinicę, niedokrwistość, zaburzenie funkcjonowania jelit oraz nowotwory. Podpowiadamy, jak unikać nadmiaru azotanów i azotynów w diecie.
Ile mięsa w mięsie, czyli co kryją w sobie wędliny [RAPORT]
Co z tego, że dzisiejsze wędliny wyglądają jak z obrazka, kiedy nie mają smaku, a po włożeniu do lodówki natychmiast puszczają wodę, robią się śliskie, niejadalne. Gdzie podziały się polskie wyroby, które słynęły na świecie z dobrej marki? Przeczytaj raport, z którego dowiesz się, jakie konserwanty kryją w sobie wędliny.
Benzoesan sodu (E211) - właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Benzoesan sodu jest popularnym konserwantem stosowanym w żywności, oznaczanym symbolem E211. Hamuje rozwój bakterii, drożdży i pleśni. Najwięcej benzoesanu sodu dostarczamy sobie wraz z napojami słodzonymi. Dopuszczalne spożycie dla benzoesanu sodu ustalono na poziomie 5 mg na kilogram masy ciała dziennie. Większość osób jednak nie dostarcza sobie z dietą tak dużych jego ilości. W wysokich dawkach benzoesan sodu może oddziaływać szkodliwie na stan zdrowia.
forum poradnikzdrowie

Odczulanie - czy jest skuteczne? ( BIOREZONANS)

zarejestrowałam się żeby odpowiedzieć na twoje wątpliwości :D ja wierzę w tę metodę, stosowałam ją wiele lat temu jak w Warszawie był jeden ...

By serce biło jak dzwon

Czy ktoś wie w jaki sposób usunąć z produktów żywnościowych chemię różnej maści? (konserwanty, hormony wzrostu, poprawiacze smaku, itp) Przecież w sklepie nawet ...

Dieta na dobrą pamięć

razowiec, ale nie z dzisiejszej piekarni ,. trzeba by szukac go na wsi gdzie jeszcze sami pieka na lisciach chrzanowych to owszem a ...

Chleb a zdrowie.

Ja jem tylko chleb ryzowy. Moj masazysta, ktory pracuje nad moimi udami :) polecil mi, zebym nie jadla w ogole zwyklego chleba (juz ...

Atopowe zapalenie skóry

Mój 4 letni synek ma AZS odkąd skończył rok.Ciężko mi jak widzę że się drapie i mówi że go boli i swędzi.Stosuję wywar ...

Swędząca pokrzywka

Ja męczyłem się z pokrzywką przez tyle czasu i mówię wam - próbowałem wielu sposobów. Dopadła mnie, gdy miałem 18 lat i byłem ...

Kapuściana kuracja odchudzająca - skuteczna?

Witam ponownie, jak mówiłam, powiem o przebiegu mojej diety... Tak więc zaczełam 4 maja...dzisiaj jest 8...schudłam prawie 4 kilo...:) Narazie jestem zadowolona. jem ...

Dieta dobra dla wątroby

witajcie wątrobowcy :D wielu ludzi ma problemy z wątrobą nawet ja od ostatnich paru dni po badaniach,okazało się że uszkodziłem ją przez zażywanie ...
Czy DODATKI DO ŻYWNOŚCI są szkodliwe dla zdrowia?
Naukowcy zapewniają, że konserwanty nie tylko chronią żywność przed zepsuciem. Podnoszą też jej smak i wartość odżywczą. Czy dodatki do żywności są jednak bezpieczne dla naszego zdrowia? Czy lepiej ich unikać?
ZDROWA ŻYWNOŚĆ to produkty wytwarzane metodami naturalnymi
Zdrowa żywność to jedzenie naturalne, bez środków konserwujących i rozmaitych polepszaczy. Coraz więcej ludzi na świecie wybiera produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi. Przekonaj się, dlaczego samodzielnie zrobione przetwory - dżemy, konfitury, nalewki - są zdrowsze niż te ze sklepu.
SOK, nektar, napój - czym się różnią? Jak wybrać zdrowy sok?
W sklepie soki owocowe kuszą efektownymi opakowaniami i obiecującymi nazwami. W domu zaś przekonujesz się, że zamiast soku kupiłaś napój z namiastką owoców. Na co zwrócić uwagę, żeby się nie nabrać? Jak odróżnić wartościowy sok od wody z cukrem, barwnikami, konserwantami i aromatami?
Lista "E" - jakie substancje rzeczywiście zawiera? Substancje dodatkowe w powszechnej świadomości konsumentów to synonim przede wszystkim konserwantów, co nie do końca odpowiada stanowi faktycznemu. Substancje dodatkowe dzieli się na 26 kategorii, wśród których można wymienić: barwniki, substancje słodzące, wzmacniacze smaku, stabilizatory, substancje konserwujące, polepszacze.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.