Zła wiadomość dla miłośników słodyczy. Badania pokazują, że nadmierne spożywanie cukru sprzyja wystąpieniu raka. Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg odkrył, że metabolizm nowotworów złośliwych …
Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie dodawany do produktów spożywczych jako substancja słodząca, w celu nie tylko nadania słodkiego smaku, ale także zwiększenia atrakcyjności produktu przez po…
Glukoza jest głównym źródłem energii dla organizmu. Jej poziom we krwi reguluje insulina. Sprawdź, jakie są normy glukozy w badaniu biochemicznym krwi i o czym może świadczyć zbyt niski lub zbyt wyso…
Za pomocą pojęcia indeks glikemiczny klasyfikuje się produkty spożywcze w zależności od tego, w jaki sposób wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi. Znajomość indeksu glikemicznego przyda się nie ty…
Cukrzyca w ciąży zdarza się u około 3 proc. kobiet spodziewających się dziecka. Ujawnia się ona między 24. a 28. tygodniem ciąży i zazwyczaj mija sześć tygodni po porodzie. Co ma robić przyszła mama …