glukoza

Zła wiadomość dla miłośników słodyczy. Badania pokazują, że nadmierne spożywanie cukru sprzyja wystąpieniu raka. Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg odkrył, że metabolizm nowotworów złośliwych …

dodano 8-5-2019

Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie dodawany do produktów spożywczych jako substancja słodząca, w celu nie tylko nadania słodkiego smaku, ale także zwiększenia atrakcyjności produktu przez po…

dodano 29-8-2018

Glukoza jest głównym źródłem energii dla organizmu. Jej poziom we krwi reguluje insulina. Sprawdź, jakie są normy glukozy w badaniu biochemicznym krwi i o czym może świadczyć zbyt niski lub zbyt wyso…

dodano 11-8-2017

Cukrzyca to schorzenie przewlekłe: trwa całe życie, ale można ją kontrolować.

dodano 24-5-2012

Za pomocą pojęcia indeks glikemiczny klasyfikuje się produkty spożywcze w zależności od tego, w jaki sposób wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi. Znajomość indeksu glikemicznego przyda się nie ty…

dodano 6-7-2009

Cukrzyca w ciąży zdarza się u około 3 proc. kobiet spodziewających się dziecka. Ujawnia się ona między 24. a 28. tygodniem ciąży i zazwyczaj mija sześć tygodni po porodzie. Co ma robić przyszła mama …

dodano 7-5-2007