Kryterium wyszukiwania: "

fistaszki

", znalezionych wyników: 8

Artykuły o "fistaszki"

Orzechy ziemne (arachidowe) - właściwości i wartości odżywcze fistaszków
Orzechy ziemne (arachidowe), czyli popularne fistaszki, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Przede wszystkim zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów, co wykorzystuje się m.in. w kulturystyce. Ponadto orzeszki ziemne są sprawdzonym afrodyzjakiem. Jednak orzeszki ziemne mogą wywołać alergię, dlatego powinny z nich zrezygnować m.in. kobiety w ciąży. Sprawdź, jakie są właściwości fistaszków.
Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów
Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii, ale są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca. Orzechy mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E korzystnie wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Ze względu na dużą ilość białka są bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian. Sprawdź, które orzechy są najzdrowsze.
Bakalie od A do Z
Bakalie to znakomite przekąski. Suszone owoce (rodzynki, śliwki, morele) - są z natury słodkie, mogą więc zastąpić słodycze, a chrupiące orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce) – chipsy. Bakalie są zdrowe i pożywne, ale niestety kaloryczne. Dlatego jeśli nie chcesz przytyć, nie przesadzaj z bakaliami.
Co może wywoływać ALERGIĘ POKARMOWĄ? Lista produktów powodujących alergię pokarmową
Świąd i wysypka po zjedzeniu jajka, drapanie w gardle i łzawienie po lodach z orzechami... Tak może się objawiać alergia pokarmowa. Aby szybciej namierzyć wroga, zobacz, jakie produkty najczęściej prowokują reakcje alergiczne.
Osteoporoza nazywana jest "cichym złodziejem kości" ponieważ potrafi przez lata działać w ukryciu i zazwyczaj jest wykrywana dopiero w zaawansowanym stadium. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, zwłaszcza przekraczając 50. rok życia, by wzmacniać kości i dbać o ich stan.
Dobry tłuszcz nie jest zły, czyli które TŁUSZCZE są wartościowe
To nieprawda, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia! Niektóre usprawniają myślenie, chronią przed chorobami, a nawet leczą serce. Najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone – wzmacniają odporność i wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Dobre tłuszcze znajdziemy w rybach morskich, oliwie, oleju rzepakowym i orzechach.
Uwaga na PLEŚŃ w orzechach
W źle przechowywanej żywności, a szczególnie w orzeszkach ziemnych (arachidowych, zwanych też fistaszkami), migdałach i ziarnach zbóż, wytwarzają się pleśnie zwane aflatoksynami, które mogą być przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
MIGDAŁY - właściwości i wartości odżywcze migdałów
Migdały to orzechy, które posiadają wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - prozdrowotnych właściwości. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić także na odchudzanie, gdyż zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy. Sprawdź, jakie jeszcze działanie mają migdały.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.