Cebula - właściwości lecznicze

2020-03-27 20:55

Cebula od wieków jest doceniana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność. Ponadto cebula znalazła zastosowanie jako środek na kaca, wrzody i blizny (w tym rozstępy). Sprawdź, jakie właściwości ma cebula.

CEBULA - właściwości lecznicze. Cebula dobra na przeziębienie, kaca i zaparcia
Autor: thinkstockphotos.com CEBULA - właściwości lecznicze. Cebula dobra na przeziębienie, kaca i zaparcia

Spis treści

  1. Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka
  2. Cebula zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu
  3. Cebula na trawienie i zaparcia
  4. Cebula po kuracji antybiotykowej
  5. Cebula dobra na kaca
  6. Cebula a cukrzyca
  7. Cebula na trądzik i blizny (w tym rozstępy)
  8. Nietypowe zastosowania cebuli. Na co pomaga?

Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar i choroby dróg oddechowych.

Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Przez całe stulecia cebula była najcenniejszym lekiem zwalczającym szkorbut, czyli ostry brak witaminy C. Zabierali ją w dalekie rejsy marynarze, kupcy, wielorybnicy. I choć cebula nie należy do najbogatszych źródeł tej witaminy, to jednak jej dostępność i skuteczność działania sprawiały, że należała do stałego zaprowiantowania wypraw. Zawdzięczała to przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie.

Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka

U osób, które regularnie spożywają cebulę (a także czosnek), ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jest niższe niż u osób, które nie przepadają za tymi warzywami - przekonują naukowcy z Włoszech i Szwajcarii. Na przykład, spożywanie min. siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. (w porównaniu do osób, które nie spożywają czosnku i cebuli). Ponadto zarówno czosnek, jak i cebula obniżały także ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, raka gardła, rak nerek i raka jajnika.

Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego we współpracy z badaczami z Niemiec, którzy przekonują, że kwercetyna, związek, którego bogatym źródłem jest cebula, może zapobiegać rozwojowi raka trzustki.

Polecamy: Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood

Cebula zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu

Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów.

Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może się przyczynić do obniżenia ciśnienia u chorych na nadciśnienie tętnicze.

Z kolei amerykańscy badacze przekonują, że jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.

To ci się przyda

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g). Ile kalorii ma cebula?Wartość energetyczna - 40 kcal

Białko ogółem - 1,10 g

Tłuszcz - 0,10 g

Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)

Błonnik - 1,7 g

Witaminy

MinerałyWapń – 23 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Cebula na trawienie i zaparcia

Surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom. W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub pęcherzyka żółciowego.

Cebula po kuracji antybiotykowej

Zjadanie przez kilka dni porcji tego warzywa szczególnie wskazane jest po kuracji antybiotykami, ponieważ cebula ma działanie grzybobójcze. Aby ją przygotować, wystarczy zalać wodą pokrojoną cebulę i wolno dusić. Doprawiona solą, pieprzem, smakuje doskonale, zwłaszcza gdy dodamy jeszcze 2 łyżki oliwy i wbijemy jajko.

Jak zrobić syrop z cebuli [WIDEO]

Ważne

Cebula - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść cebuli?

Z cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.

Cebula dobra na kaca

Zupa cebulowa jest sprawdzonym sposobem na kaca, gdyż doskonale poprawia funkcjonowanie nadwyrężonej alkoholem wątroby.

Cebula a cukrzyca

Zawarty w cebuli hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób znajdujących się w grupie ryzyka. Ponadto surowa cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny, w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać diabetycy.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

To ci się przyda

Cebula po ukąszeniu pszczoły i komara

Współczesna fitoterapia poleca przykładanie plasterka cebuli na 10-15 min. w miejscu po ukąszeniu owada - osy, pszczoły czy komara. Cebula, dzięki bakteriobójczym, odkażającym i przeciwzapalnym właściwościom, złagodzi odczyn zapalny, zniweluje uczucie pieczenia i bólu.

Jak się pozbyć zapachu cebuli?

Cebula swój charakterystyczny, nieprzyjemny zapach zawdzięcza m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki. Aby się go pozbyć, można ją lekko skropić cytryną.

Cebula na trądzik i blizny (w tym rozstępy)

Z powodu jej wszechstronnego działania w medycynie ludowej była stosowana w wielu schorzeniach. I tak na przykład okłady z rozgotowanej cebuli stosowano przy leczeniu wrzodów na skórze, co zresztą jest skuteczne do dziś. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę włożyć do małego garnuszka, zalać wodą  i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracając uwagę, by się nie przypaliła. Rozgotowaną zmiksować, chłodną masę nałożyć na chore miejsce i umocować opatrunek. Niekiedy terapia powinna trwać kilka dni, aż wrzód się wygoi. Istotny jest fakt, że po takim leczeniu nie zostają blizny.

Podobne okłady można z powodzeniem stosować  przy stanach zapalnych żylaków, zapaleniu okostnej, odmrożeniach, oparzeniach, czyrakach, także trądziku. Wprowadzenie takiej masy doodbytniczo leczy hemoroidy. Odrobina rozgotowanej cebuli wkładana na waciku do uszu zmniejsza znacznie szumy w uszach, tak częstej dolegliwości wielu starszych osób. Z kolei cienka błonka znajdująca się miedzy warstwami cebuli stanowi doskonały opatrunek antyseptyczny.

Zrób to koniecznie

Syrop z cebuli na kaszel

Syrop z cebuli to sprawdzony sposób na kaszel. Syrop z cebuli zawiera wiele witamin o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym.

    Wino cebulowe

    (chroni przed infekcjami i wzmacnia ogólną odporność):

    • butelkę wytrawnego białego wina zalej 30 dag pokrojonej cebuli
    • dodaj 10 dag miodu
    • wymieszaj składniki i odstaw na 7 dni
    • w tym czasie potrząśnij kilka razy butelką
    • następnie przecedź przez sito (stosuj, pijąc po pół kieliszka dziennie).

    Nietypowe zastosowania cebuli. Na co pomaga?

    O autorze
    Monika Majewska - właściwe zdjęcie
    Monika Majewska
    Dziennikarka specjalizująca się w tematyce zdrowotnej, a zwłaszcza obszarach medycyny, ochrony zdrowia i zdrowego odżywiania. Autorka newsów, poradników, wywiadów z ekspertami i relacji. Uczestniczka największej Ogólnopolskiej Konferencji Medycznej "Polka w Europie", organizowanej przez Stowarzyszenie "Dziennikarze dla Zdrowia", a także specjalistycznych warsztatów i seminariów dla dziennikarzy realizowanych przez Stowarzyszenie.

    Sprawdź warzywa o niskiej kaloryczności!