Kryterium wyszukiwania: "

żywność modyfikowana genetycznie

", znalezionych wyników: 14
Żywność modyfikowana genetycznie

Żywność modyfikowana genetycznie to żywność wytworzona z organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Żywność modyfikowana genetycznie, którą możemy znaleźć w sklepach, to przede wszystkim produkty roślinne z soi, rzepaku czy kukurydzy oraz owoce i warzywa.

Żywność modyfikowana genetycznie: co to jest?

To produkty spożywcze, w których znajdują się składniki poddane modyfikacji genetycznej poprzez wprowadzenie do ich łańcucha DNA fragmentów kodu genetycznego innych organizmów.

Żywność modyfikowana genetycznie: jeść czy nie?

Ze względu na to, że żywność modyfikowana genetycznie pojawiła się stosunkowo niedawno, nie ma żadnych jednoznacznych dowodów na to, że jest szkodliwa lub nie. Wiele dyskusji budzi natomiast kwestia wpływu roślin modyfikowanych genetycznie na ekosystem.

Artykuły o "żywność modyfikowana genetycznie"

GMO i żywność modyfikowana genetycznie
GMO, to potocznie żywność modyfikowana genetycznie. Jednak GMO to organizmy modyfikowane genetycznie. Z kolei żywność modyfikowana genetycznie to żywność zawierająca, składająca się lub wyprodukowana z GMO. Sprawdź, jakie produkty można nazywać żywnością modyfikowaną genetycznie i czy GMO jest szkodliwe dla zdrowia.
Żywność ekologiczna - dlaczego warto ją kupować?
Żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa niż konwencjonalna - potwierdza to wiele badań naukowych. Owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej pestycydów i rakotwórczych metali ciężkich, a więcej witamin niż te konwencjonalne. Natomiast ekologiczne mięso ma mniej tłuszczu i więcej białka niż to pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych. Sprawdź, jaka jest jeszcze różnica między żywnością ekologiczną a konwencjonalną.
Skrobia modyfikowana - właściwości i zastosowanie
Skrobia modyfikowana powstaje ze skrobi naturalnej w wyniku przemian fizycznych, enzymatycznych i chemicznych. Dzięki tym procesom możliwe jest jej różnorodne zastosowanie, nie tylko w przemyśle spożywczym. Skrobia modyfikowana to bezpieczny dodatek do żywności, który poprawia cechy produktów, jednak jej obecność nie zawsze jest konieczna, a przez producentów bywa wykorzystywana w roli "wypełniacza".
Egipcjanie i Aztekowie otrzymywali dużo wyższe plony niż to ma miejsce dzisiaj – potrafili wyżywić 15 osób z hektara ziemi. Dla porównania: dziś w USA z jednego hektara można wyprodukować żywność tylko dla jednej osoby, mimo wszystkich osiągnięć rolnictwa opartego na technice i chemii i pomimo stosowania inżynierii genetycznej na szeroką skalę. Rolnictwo ekologiczne powraca do tych metod uprawy roślin, pozwalając działać naturalnym mechanizmom regeneracji gleby.
NATTO – czyli drugie wejście SOI sfermentowanej
Soja - kuzynka fasoli nie odkryła jeszcze wszystkich swoich kart. Kobiety pokochały ją za fitoestrogeny. Potem okazało się, że nie wszystkim służy i nie pod każdą postacią. Ale natto czyli soja sfermentowana to produkt wyjątkowy. Pomaga schudnąć i oczyszcza, zapobiega zaparciom oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, a także zapobiega osteoporozie.
Majonez - domowy i sklepowy. Kalorie (kcal), właściwości odżywcze
Majonez domowy jest nieco inny niż ten sklepowy - ma inne właściwości i wartości odżywcze. Majonez domowy ma również nieco inną wartość energetyczną (kalorie, kcal) niż ten ze sklepowej półki. Co składa się na tradycyjny majonez, a co na ten sklepowy? Czy majonez jest zdrowy, czy szkodliwy? Czy majonez tuczy? Czy majonez zawiera gluten i laktozę?
Gluten - jest zdrowy czy szkodzi? Gdzie występuje gluten [TABELA]
Gluten - co to jest? Czy gluten jest zdrowy czy szkodzi? Gluten jest mieszaniną białek: glutenin i prolamin, które występują w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. W ostatnich latach unikanie glutenu stało się modą, ale dla wielu osób także koniecznością. W glutenie upatruje się winowajcy wielu niespecyficznych problemów zdrowotnych, które biorą się z nadwrażliwości na ten składnik pożywienia. Sprawdź, jakie choroby powoduje gluten i w jakich produktach występuje.
forum poradnikzdrowie

Odsprzedam opatrunki z lnu genetycznie modyfikowanego

Witam. Odsprzedam opatrunki z lnu genetycznie modyfikowanego na trudno gojace sie rany. Opatrunki 15x15 cm cena 210 zł + 1 olejek lniany lub ...

Fast food pod lupą

fast food to sposob podania i obslugi a nie skladniki a taki sam kotlet jak bedziemy na niego czekać godzinę i podany na ...

Stawy na diecie

Hej! Witam wszystkich cierpiacych! Na wlasnym przykladzie moge powiedziec,ze dieta ma duze znaczenie w chorobach stawow.Kilka ostatnich lat to dla mnie zle odzywianie-posilki ...

Jak osiągnąć orgazm?

Powiem to tak prawda jest taka że każda kobieta jest inna niektore z nas potzrebuja godziny niektorym wystarczy chocby nawet 5 min nie ...

Pożegnanie z rozstępami

Witam, ja od młodych lat miałam rozstepy , celulit... niestety genetycznie juz mnie tak ukarała natura . Byłam szczupła i zgrabna a tu ...

Jeśli nie chcesz karmić piersią

Po lekturze powyższych tekstów czujęsie znacznie lepiej. Mam 7 letnie dziecko w szpitalu zmuszono mnie do karmienia pomimo poważnych problemów. Czułam się szalenie ...

Poronienie i co dalej

Moja Julcie stracilam w 11 tyg ciazy.Okazalo sie ze bylo obciazone genetycznie,nie bilo serduszko,pecherz plodowy mial dziwny kształt...Byla to moja pierwsza ciaza..Dostalam tabletki ...

Jak leczyć łysienie?

Nie wiem,jak cholernie niesprawiedliwa musi być matka natura,skoro w ieku 22lat jestem kompletnie łysy.W dodatku odbiło się to także na moim portfelu przez ...
Lecytyna - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania
Lecytyna to mieszanina różnych związków, głównie fosfolipidów. Pełni bardzo wiele istotnych funkcji w organizmie: poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol, chroni wątrobę. Znajdziemy ją zarówno w żywności, jak i w suplementach diety. Lecytyna - głównie sojowa - jest też stosowana w przemyśle spożywczym.
Kuchnia Pięciu Przemian: idealna dieta na jesienne chłody
Co jeść, by zdrowo przejść przez jesienną pluchę? Spróbuj Kuchni Pięciu Przemian, która zakłada jedzenie zgodne z porą roku i szerokością geograficzną. Tę dietę wymyślili Chińczycy ponad 3 tysiące lat temu! Dieta ułatwia odchudzanie, poprawia urodę i niweluje dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Celiakia: przyczyny, objawy, badania. Leczenie celiakii
Celiakia – nietolerancja na gluten - białko zawarte m.in. w pszenicy – dotyka nie tylko małe dzieci. Chorują na nią też dorośli. I czasem nic o tym nie wiedzą! Jakie są objawy celiakii? Jakie badania trzeba zrobić i jak przebiega leczenie?
Minikiwi - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma minikiwi?
Minikiwi to - jak sugeruje nazwa - miniaturka kiwi. Jednak od swojego kuzyna różni się nie tylko rozmiarem. Minikiwi ma gładką, cienką skórkę, dlatego może być jedzone bez obierania. Jest to bardzo zalecane, ponieważ minikiwi posiada wiele właściwości i wartości odżywczych - witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Sprawdź, jakie działanie zdrowotne ma minikiwi.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.