Kryterium wyszukiwania: "

żywność modyfikowana genetycznie

", znalezionych wyników: 13
Żywność modyfikowana genetycznie

Żywność modyfikowana genetycznie to żywność wytworzona z organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Żywność modyfikowana genetycznie, którą możemy znaleźć w sklepach, to przede wszystkim produkty roślinne z soi, rzepaku czy kukurydzy oraz owoce i warzywa.

Żywność modyfikowana genetycznie: co to jest?

To produkty spożywcze, w których znajdują się składniki poddane modyfikacji genetycznej poprzez wprowadzenie do ich łańcucha DNA fragmentów kodu genetycznego innych organizmów.

Żywność modyfikowana genetycznie: jeść czy nie?

Ze względu na to, że żywność modyfikowana genetycznie pojawiła się stosunkowo niedawno, nie ma żadnych jednoznacznych dowodów na to, że jest szkodliwa lub nie. Wiele dyskusji budzi natomiast kwestia wpływu roślin modyfikowanych genetycznie na ekosystem.

Artykuły o "żywność modyfikowana genetycznie"

Żywność modyfikowana genetycznie. Jakie są rodzaje żywności modyfikowanej genetycznie i jak ją rozpoznać?
Żywność modyfikowana genetycznie to nie tylko świeże warzywa i owoce, ale również żywność zawierająca je w swoim składzie. Czy wiesz, że kupując gotowe ciastka czy margarynę masz do czynienia z żywnością modyfikowaną genetycznie?
Żywność modyfikowana genetycznie - czy jest szkodliwa?
Żywność modyfikowana genetycznie budzi ogromne emocje. Jednak zarówno jej zwolennicy jak i przeciwnicy przyznają, że wciąż nie ma pewności co do tego, jaki ma wpływ na ludzki organizm. Wiadomo jest, że nie wpływa bezpośrednio na organizm, ale skutki długofalowe spożywania żywności genetycznie zmodyfikowanej wciąż nie są znane.
Żywność ekologiczna - dlaczego warto ją kupować?
Żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa niż konwencjonalna - potwierdza to wiele badań naukowych. Owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej pestycydów i rakotwórczych metali ciężkich, a więcej witamin niż te konwencjonalne. Natomiast ekologiczne mięso ma mniej tłuszczu i więcej białka niż to pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych. Sprawdź, jaka jest jeszcze różnica między żywnością ekologiczną a konwencjonalną.
Skrobia modyfikowana - właściwości i zastosowanie
Skrobia modyfikowana powstaje ze skrobi naturalnej w wyniku przemian fizycznych, enzymatycznych i chemicznych. Dzięki tym procesom możliwe jest jej różnorodne zastosowanie, nie tylko w przemyśle spożywczym. Skrobia modyfikowana to bezpieczny dodatek do żywności, który poprawia cechy produktów, jednak jej obecność nie zawsze jest konieczna, a przez producentów bywa wykorzystywana w roli "wypełniacza".
Egipcjanie i Aztekowie otrzymywali dużo wyższe plony niż to ma miejsce dzisiaj – potrafili wyżywić 15 osób z hektara ziemi. Dla porównania: dziś w USA z jednego hektara można wyprodukować żywność tylko dla jednej osoby, mimo wszystkich osiągnięć rolnictwa opartego na technice i chemii i pomimo stosowania inżynierii genetycznej na szeroką skalę. Rolnictwo ekologiczne powraca do tych metod uprawy roślin, pozwalając działać naturalnym mechanizmom regeneracji gleby.
NATTO – czyli drugie wejście SOI sfermentowanej
Soja - kuzynka fasoli nie odkryła jeszcze wszystkich swoich kart. Kobiety pokochały ją za fitoestrogeny. Potem okazało się, że nie wszystkim służy i nie pod każdą postacią. Ale natto czyli soja sfermentowana to produkt wyjątkowy. Pomaga schudnąć i oczyszcza, zapobiega zaparciom oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, a także zapobiega osteoporozie.
SOJA łagodzi menopauzę, zastępuje mleko i mięso, obniża cholesterol, chroni przed rakiem
Soja dostarcza pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Mleko sojowe może zastąpić mleko krowie. Soja powinna znaleźć się w diecie wegetarian, ale nie tylko - produkty sojowe obniżają poziom cholesterolu, łagodzą objawy menopauzy, chronią przed miażdżycą i chorobami serca.
Lecytyna - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania
Lecytyna to mieszanina różnych związków, głównie fosfolipidów. Pełni bardzo wiele istotnych funkcji w organizmie: poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol, chroni wątrobę. Znajdziemy ją zarówno w żywności, jak i w suplementach diety. Lecytyna - głównie sojowa - jest też stosowana w przemyśle spożywczym.
forum poradnikzdrowie

Odsprzedam opatrunki z lnu genetycznie modyfikowanego

Witam. Odsprzedam opatrunki z lnu genetycznie modyfikowanego na trudno gojace sie rany. Opatrunki 15x15 cm cena 210 zł + 1 olejek lniany lub ...

Gdy trzeba usunąć macicę

Zapomniałam napisać że u mnie jajniki też były usuwane zapobiegawczo bo podobno jestem obciążona genetycznie nowotworami mam 46 lat narazie jeszcze nie mam ...

Jak zdrowo schudnąć

Aby schudnac nalezy bezbzglednie zmienic styl zycia nawyki zywieniowe jestem z wykształcenia technologiem zywnosci od 7 lat prowadze gabinet wellnes pomagam miedzy innymi ...

Naukowcy odkryli gen otyłości

Zwalić wszystko na geny jest łatwiej. Jestem jedyną szczupłą w mojej rodzinie, nie mam przecież innych genów. Trzeba pamiętać, że przemianę materii też ...

Jak chudnąć jedząc białko

taką dietę, ale zmodyfikowaną, stosowalam 10 lat temu. Odrzucilam węglowodany (zwlaszcza pieczywo i słodycze). Nie stosowalam zbyt rygorystycznie. W ciągu roku schudlam z ...

Dieta kopenhaska - skuteczna? Opinie o diecie

Witam dziewczyny, już drugi raz jestem na diecie, musiałam, przedobrzyłam i roztyłam sie na nowo heh. Teraz się zważyłam i 5,5 kg mniej, ...

Dieta antycellulitowa, to działa!

Niestety jesli cellulit mialy nasze babcie i mamy to...no ciezko sie go pozbyc a wrecz jest to raczej nie mozliwe poniewaz jest on ...

Dieta migrenowa

calkowicie sie zgadzam.... chcialm jeszcze dopisac ze artykul jest naprawde trafny. odkad poszlam na studia kiepsko sie odzywiam, nie przypuszczalam jednak ze moze ...
Kuchnia Pięciu Przemian: idealna dieta na jesienne chłody
Co jeść, by zdrowo przejść przez jesienną pluchę? Spróbuj Kuchni Pięciu Przemian, która zakłada jedzenie zgodne z porą roku i szerokością geograficzną. Tę dietę wymyślili Chińczycy ponad 3 tysiące lat temu! Dieta ułatwia odchudzanie, poprawia urodę i niweluje dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Minikiwi - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma minikiwi?
Minikiwi to - jak sugeruje nazwa - miniaturka kiwi. Jednak od swojego kuzyna różni się nie tylko rozmiarem. Minikiwi ma gładką, cienką skórkę, dlatego może być jedzone bez obierania. Jest to bardzo zalecane, ponieważ minikiwi posiada wiele właściwości i wartości odżywczych - witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Sprawdź, jakie działanie zdrowotne ma minikiwi.
Tajemnica znikających pszczół
Od blisko 10 lat na świecie obserwuje się masowe wymieranie pszczół. Grozi to ekologiczną katastrofą. Pszczoły miodne nie tylko dają miód, bez nich nie byłoby upraw rolnych. Zapylają bowiem aż 85 procent roślinności na Ziemi. Co będzie, gdy te pracowite owady znikną zupełnie?
Celiakia: przyczyny, objawy, badania. Leczenie celiakii
Celiakia – nietolerancja na gluten - białko zawarte m.in. w pszenicy – dotyka nie tylko małe dzieci. Chorują na nią też dorośli. I czasem nic o tym nie wiedzą! Jakie są objawy celiakii? Jakie badania trzeba zrobić i jak przebiega leczenie?
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.