Badania profilaktyczne czterdziestolatka - jakie badania powinna zrobić każda osoba po 40 r. ż.

4 komentarze
Autor: Anna Jarosz

Badania profilaktyczne, czyli takie które mają zapobiegać rozwojowi chorób, są niezbędne w każdym wieku, ale inne badania są zalecane osobom młodym, dwudziestoletnim, a inne czterdziestoletnim i oczywiście inne badania profilaktyczne powinna wykonać kobieta, inne mężczyzna. Czterdziestolatek powinien zadbać o siebie i regularnie wykonywać takie badania jak: morfologię, OB, poziom cukru, badanie moczu i antygen gruczołu krokowego (PSA). 

Jeśli skończyłeś czterdzieści lat, pamiętaj o regularnych badaniach. W tym wieku wzrasta ryzyko wystąpienia, groźnych chorób, takich jak: miażdżyca, jaskra czy problemy z prostatą. Dlatego warto raz do roku wykonać badanie krwi i moczu, zbadać poziom hormonu testosteronu, prześwietlić płuca i zmierzyć ciśnienie krwi. 

Konieczne badania czterdziestolatka

  • Morfologia (raz w roku), by określić, czy nie występuje nadkrwistość lub niedokrwistość. Zwiększenie liczby białych krwinek (WBC) dowodzi procesu zapalnego lub zakażenia, białaczki lub silnego stresu. Niska oznacza zwykle chorobę szpiku, wątroby, śledziony lub naczyń wieńcowych z niedoboru kolagenu. Norma WBC wynosi 4500-10000 w mililitrze krwi, a czerwonych (RBC) 4,7-6,1 miliona w µl. Wzrost ich liczby może świadczyć o zwłóknieniu płuc, niedotlenieniu krwi lub odwodnieniu. Spadek sugeruje anemię, choroby nerek lub niedożywienie.
  • Poziom hemoglobiny podwyższony do górnej granicy normy (12,5-18,0 g/dl) to zwykle złe utlenowanie krwi, a więc początek przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Hematokryt to stosunek liczby czerwonych krwinek do innych składników krwi. Norma wynosi 40-49 proc. Jego wysoki poziom świadczy o dużej gęstości krwi, co utrudnia krążenie i często jest przyczyną zakrzepów.
  • OB (raz w roku), gdy jest wysoki, wskazuje na proces zapalny. Norma dla mężczyzn wynosi 8-15/h (opad krwinek czerwonych po jednej godzinie).
  • Poziom glukozy (raz w roku), czyli cukru we krwi określa zagrożenie cukrzycą. Wysokie stężenie (tzw. hiperglikemia) prawie zawsze świadczy o cukrzycy. Niedobór (tzw. hipoglikemia) może, ale nie musi być związany z cukrzycą. Występuje także u osób, które długo nie jadły lub są bardzo zmęczone. Może też dowodzić chorób wątroby, zatrucia, nadczynności kory nadnerczy lub niedoczynności tarczycy. Norma to 70-100 mg/dl (3,9-6,1mmol/l).
  • Profil lipidowy (raz w roku) mierzy się, by określić poziom cholesterolu. U 80 proc. mężczyzn jest on podwyższony, a to niesie ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia. Oznaczając tzw. zły cholesterol LDL (norma 2,2-4,0 mmol/l, graniczna dopuszczalna wartość to 135 mg/dl), można wykryć zagrożenie miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałem serca. Dobry cholesterol HDL (im go więcej, tym lepiej) jest potrzebny do wytwarzania witaminy D, kwasu żółciowego i hormonów płciowych.
  • Poziom kwasu moczowego (raz w roku) jest ściśle związany z dietą. Jego nadmiar odkłada się w surowicy krwi (z powodu wrodzonych predyspozycji), ale sprzyja mu też jedzenie dużych ilości mięsa. To tzw. hyperurykemia. Jeżeli zaniedba się leczenie i nie zmieni diety, z czasem może pojawić się tzw. dna moczanowa. Choroba jest często mylona z reumatyzmem, bo bolą wszystkie stawy i kości. Podwyższony poziom kwasu moczowego w osoczu krwi (norma 3,5-7mg/l) może świadczyć o rozpoczynającej się chorobie nowotworowej, niewydolności nerek, łuszczycy i niektórych chorobach wątroby.
  • Poziom magnezu (raz w roku) bada się, bo jego niedobór jest powszechny, a objawia się dolegliwościami przypominającymi bóle kardiologiczne, ogólnym rozbiciem, ostrym bólem głowy oraz ciągłym zmęczeniem. Norma magnezu wynosi 1,95-2,95 mg/%.
  • Antygen gruczołu krokowego (PSA) (raz w roku) - nawet jeśli nie odczuwa się żadnych dolegliwości. Konieczna jest także wizyta u urologa, by zbadał gruczoł krokowy per rectum (przez odbyt). W ten sposób można też wykryć nowotwór jelita grubego. Normy PSA zmieniają się z wiekiem, ale generalnie wynik nie powinien przekraczać 4 ng/ml.
  • Poziom hormonu tyreotropowego (TSH) (w zależności od potrzeb) pozwala ocenić pracę tarczycy. Podwyższone stężenie oznacza niedoczynność, a obniżone nadczynność.
  • Badanie moczu (raz w roku) ocenia pracę układu moczowego. Substancje znajdujące się w moczu informują o tym, co złego dzieje się w naszym organizmie. Już zapach moczu może świadczyć o chorobie. Słodki, owocowy wskazuje na cukrzycę. Jeśli mocz cuchnie, najprawdopodobniej doszło do zakażenia bakterią E. coli. Odczyn powinien być kwaśny; zasadowy mówi o skłonności do tworzenia się kamieni nerkowych. Białko w moczu to dowód stanu zapalnego. Z tzw. posiewu odczytuje się obecność bakterii, drożdży i pasożytów, które świadczą o zakażeniu układu moczowego.
  • Prześwietlenie płuc - powinno być przeprowadzane co dwa lata, chyba że ze względu na zły stan zdrowia lekarz zaleci inaczej.
  • Pomiar ciśnienia krwi - (raz w roku) nadciśnienie tętnicze nie boli, ale to nie oznacza, że się nie rozwija. Warto je mierzyć co kilka miesięcy, by mieć pewność, że z układem krążenia nie dzieje się nic złego. Najlepsze dla panów to 120 (tzw. skurczowe) na 80 (rozkurczowe). Gdy wartości dochodzą do 140/90 należy jak najszybciej udać się do lekarza i rozpocząć kurację. Często skutecznym lekiem jest zmiana diety i trybu życia.

Badania dodatkowe

  • wysiłkowe EKG oraz badanie na obecność krwi w kale - co dwa lata,
  • USG jamy brzusznej - co najmniej co trzy lata,
  • endoskopowe badanie jelita grubego - co pięć lat (aby uchronić się przed rakiem),
  • co pół roku należy odwiedzać gabinet stomatologiczny oraz okulistę, gdzie trzeba poprosić o zbadanie dna oka.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 24.01.2014

Komentarze (1 - 4 z 4)
Emigrant72, 17.10.2014 23.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W razie nie negatywnych wyników, czekasz kilka lat na zabieg :)
 
wściekly, 24.06.2013 16.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
po co piszecie takie bzdury. a kto mi da skierowanie na te wszystkie badania, na kogo na to stać może zrobić prywatnie. wiem co to profilaktyka ale co z tego? a jak już dostanie się skierowanie to szybciej ducha się wyzionie niż doczeka terminu.
 
milon, 20.11.2008 11.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chyba odwrotnie niż napisał autor: podwyższone TSH oznacza niedoczynność tarczycy, a obniżone TSH oznacza nadczynność tarczycy. Ciekawe jakie jeszcze błędy merytoryczne zawiera ten artykuł....
 
keczelo80, 14.09.2008 08.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
strach się bać
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Badanie ogólne moczu: jak odczytać wyniki? Badanie ogólne moczu: jak odczytać wyniki?

Przynajmniej raz w roku warto zbadać mocz. Wynik badania ogólnego moczu pozwoli ocenić nie tylko...

więcej

15447

Posiew moczu - badanie bakteriologiczne moczu

Posiew moczu to inaczej badanie bakteriologiczne moczu. Wykonuje się je, jeśli wynik badania...

więcej

14898

Badanie dopplerowskie (USG Dopplera) - badanie wydolności żył i tętnic Badanie dopplerowskie (USG Dopplera) - badanie wydolności żył i tętnic

W naszym ciele bezustannie krąży krew. Dociera do każdej komórki i zaopatruje ją w składniki...

więcej

14918

Morfologia i OB - BADANIA KRWI, czyli co się mieści w kropli krwi Morfologia i OB - BADANIA KRWI, czyli co się mieści w kropli krwi

Podstawowe badania krwi to morfologia i OB. Stanowią punkt wyjścia w odróżnianiu człowieka zdrowego...

więcej

17611

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Chyba chodzi o wodniaka jajowodu. Wodniak jajowodu najczęściej związany jest ze stanem zapalnym przydatków, w wyniku którego dochodzi do powstania zrostów zamykających jajowód. W jego świetle...

Obecność skrzepów krwi we krwi miesiączkowej jest objawem bardzo obfitych krwawień miesiączkowych, zwykle towarzyszą im bóle brzucha. Obfite krwawienia miesiączkowe, zwłaszcza jeśli występują od...

W przypadku przesuszenia skóry rąk proponuję zastosowanie (wielokrotnie w ciągu dnia) preparatów intensywnie natłuszczających dostępnych w aptekach, takich jak Diprobaza, Nanobaza, Dermobaza, maść...

Grupy wsparcia
data

Październik 25, 2014

Zostawić faceta, może się wówczas opamięta z obżarstwem. Poza tym nie jesteś jeszcze jego żoną, jak mniemam. A jest w stanie zarobić na tyle jedzenia?

data

Październik 23, 2014

Ja również jeste fanką Foreverslimu.Wcześniej nie wierzyłam za bardzo w skuteczność tabletek odchudzających.Ale dzięki Foreverslimowi zmieniłam swoje zdanie.To dzięki tabletką w końcu udało mi się schudnąć.Rzeczywistość jest taka że schudłam bardzo dużo i bez efektu jo-jo.

data

Październik 23, 2014

Novoslim jeeeeeest najlepszy! właśnie się ważyłam minął miesiąc i już 3 kg mniej jak tak dalej pójdzie to sukces życia!

data

Październik 23, 2014

Jeżeli sie odchudzać to na prawdę w sposób zdrowy i bezpieczny.Sama nie muszę i nie musiałam się nigdy odchudzać ale moja koleżanka stosowała właśnie tabletki Foreverslim.I schudła sporo ale z tego co mi wiadomo jest zdrowa i do dnia dzisiejszego nie przytyła.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.