Jak przygotować najpiękniejsze święta Bożego Narodzenia i nie zwariować? PORADNIK

1 komentarze
Autor: Małgorzata Pindera

Przedświąteczne przygotowania zwykle wyglądają tak. Najpierw wydaje ci się, że masz jeszcze dużo czasu. Nagle zaczyna się on gwałtownie kurczyć. Kilka dni przed Wigilią wpadasz w panikę: robisz przedświąteczne porządki, kupujesz prezenty, a Wigilia będzie u ciebie. I na dodatek sama musisz ją przygotować.

Dalszy rozwój wydarzeń też można przewidzieć. Niektóre gospodynie stoją całą noc przy garnkach, a później wytrzymują tylko do wręczenia prezentów. Umęczone zostawiają gości przy stole i idą odsypiać całonocne gotowanie. Inne, bardzo zapracowane panie domu, ostatniego dnia biegają po sklepach i kupują „gotowce”. I na ogół są wściekłe, bo nie ma, tego, co chciały kupić, a przy tym wydały dużo więcej pieniędzy, niż zaplanowały. Wszystkie zawsze postanawiają, że w przyszłym roku będzie inaczej. Co zrobić, aby święta nie stały się koszmarem pani domu?

Przygotowania do świąt: dobre planowanie

Dobra organizacja to podstawa, aby nie wpaść w świąteczną panikę. Wiedzą o tym wszyscy, na których głowie leży przygotowanie świąt. Najlepiej zacząć od rozpisania menu na wszystkie świąteczne dni. Następnie sporządź listę zakupów do niego dostosowaną. Warto wyodrębnić produkty, które można kupić wcześniej (np. mąka, cukier, olej, bakalie, słodycze), a na ostatni tydzień zostawić tylko te, które nie mogą długo leżeć. Dzięki liście nie będziesz biegać za każdym razem do sklepu, gdy okaże się, że akurat czegoś ci zabrakło. Następnie z kalendarzem w ręku na tydzień przed Wigilia sporządź harmonogram działań. Zanotuj dokładnie co masz zrobić: np. ugotować warzywa na sałatkę, pokroić cebulę do śledzi, wyjąć pasztet z zamrażarki. Lepiej poświęcić więcej czasu na zrobienie planu niż potem miotać się po kuchni od jednej roboty do drugiej i zastanawiać się: co ja mam jeszcze do zrobienia.

Nie przegap

Przygotowania do świąt: mierz siły na zamiary

Niektórzy radzą, aby przy przygotowywaniu potraw nie być zbyt ambitnym i zamiast własnoręcznie lepionych uszek czy czerwonego barszczu kupić gotowe produkty. Pomysł dobry, o ile wiesz, gdzie kupić te smaczne i sprawdzone, albo możesz polegać na opinii innych. W trakcie świąt, nawet osoby, którym na co dzień kuchnia jest obca, nabierają ochoty, aby własnoręcznie przygotować rybę w galarecie czy upiec makowca.
Inna rada dotyczy ograniczania liczby potraw. Im ich mniej – mniej czasu poświęcisz na przygotowanie. Decyzja, z czego zrezygnujesz nie jest wcale taka prosta. Kolacji wigilijnej nie przygotowujesz tylko dla siebie, a przede wszystkim dla bliskich. Każdy z nas ma swoje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy, z którymi kojarzą się święta, a kolacja wigilijna to taki trochę koncert życzeń. I dlatego w niektórych domach muszą być dwie zupy czy  kilka rodzajów pierogów.
Aby nie stać się udręczoną kucharka, warto bez skrupułów wykorzystać zamrażarkę. Mrozić można gotowe potrawy, które wymagają jedynie podgrzania czy też "półprodukty" . Potrawę zacznij przygotowywać wcześniej , zamroź – a później tylko dopraw i odgrzej. Ważne też, aby wyraźnie zaznaczyć, co jest w woreczkach, aby nie pomylić się i wyjmować je w odpowiedniej kolejności.

Przygotowania do świąt rozłóż w czasie: przykładowy harmonogram

Niektóre panie domu czekają z przygotowaniem świątecznych potraw do ostatniej chwili, gdyż tylko wtedy ich zdaniem są smaczne. Tymczasem część z nich można spokojnie przygotować 2-3 dni wcześniej. Jeśli nawet nie masz zamrażarki czy dużego zamrażalnika – można pracę rozłożyć na kilka dni. Wcześniej ugotowana kapusta z grzybami czy podgrzewane na specjalnym wigilijnym oleju pierogi są nawet smaczniejsze, niż dopiero co zrobione. Oto przykładowy harmonogram, co możesz przygotować wcześniej, aby oszczędzić nerwów i wigilijnej krzątaniny:

  • 4 dni przed Wigilią: kapusta wigilijna bez zasmażki
  • 2–3 dni przed Wigilią: śledzie, makowiec, keks, paszteciki do barszczu
  • 2 dni przed Wigilią: pierogi, uszka, barszcz czerwony bez zakwasu, zupa grzybowa
  • 1 dzień przed Wigilią: kompot z suszu, sałatka jarzynowa, ryba w galarecie, kutia

Na Wigilię zostanie ci tylko usmażenie ryb czy też upieczenie świątecznych mięs. Oczywiście, tam gdzie to możliwe, do świątecznych przygotowań koniecznie zaangażuj wszystkich domowników. Dorastające dziecko może nie zrobi farszu do pierogów, ale pokroi warzywa na sałatkę i wymyje naczynia, a mąż wypatroszy ryby lub posprząta mieszkanie. Bo święta są przecież dla wszystkich – dla zaganianej pani domu także.

Zobacz także
drukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 07.03.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
METEOROPATIA - dolegliwości spowodowane zmianami pogody METEOROPATIA - dolegliwości spowodowane zmianami pogody

Zmiany pogody wpływają na samopoczucie co trzeciej osoby w istotny sposób. Gdy zmienia się...

więcej

3862

Jak upał w mieście wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie? Jak upał w mieście wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie?

Nie możesz się doczekać lata, słońca i ciepła. Ale jeśli jest bardzo gorąco, nie czujesz się...

więcej

1257

METEOROPATIA - przyczyny i objawy dolegliwości spowodowanych zmianami pogody METEOROPATIA - przyczyny i objawy dolegliwości spowodowanych zmianami pogody

Meteoropatia nie dotyczyła naszych przodków. 50 lat temu na tę chorobę cywilizacyjną cierpiał co...

więcej

1387

Jak wstawać wypoczętym? Metody na "oswojenie budzika" Jak wstawać wypoczętym? Metody na "oswojenie budzika"

Jak chętnie wstawać? Co zrobić, żeby obudzić się w dobrym nastroju? Po pierwsze niekoniecznie skoro...

więcej

864

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Głoska r pojawia się u dziecka ok. 5 roku życia. Ważne jest jednak aby do tego czasu zastępczą głoską zamiast r była głoska l (obie te głoski wymagają pionowego ustawienia języka). Kiedy dziecko...

Wszystko zależy od tego ile lat ma dziecko. Głoska r pojawia się najpóźniej w rozwoju mowy, tj. około 5 roku życia. Przed osiągnięciem tego wieku nie należy podejmować prób ćwiczeń w kierunku...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 30, 2014

Chciałabym podzielić się z Wami moim doświadczeniem w odchudzaniu. Nie będę promować żadnej diety, bo.. żadnej nie używałam :). Miałam swoją własną dietę. Przed odchudzaniem miałam 172 cm wzrostu i ważyłam 84 kg. Teraz ważę 68.6 (nie ważyłam tyle od kilkunastu-dziesięciu lat). Zawsze...

data

Lipiec 30, 2014

Jeśli chcesz mieć na lata, to Moneta. Jeśli na krócej, to te tańsze z supermarketu powinny dać radę.

data

Lipiec 29, 2014

Lynn masz rację, że odchudzać trzeba się powoli. Przecież przytyć też nie można z dnia na dzień! Napisz proszę, jaką dietę dodatkowo do tych ćwiczeń stosowałaś? Jestem bardzo ciekawa tego. Pozdrawiam i czekam na odp. :)

data

Lipiec 29, 2014

1200 kcal za mało, bo będzie jojo :P Przede wszystkim na tej imprezie trzeba się pilnować, żeby nie zjeść za dużo chipsów, paluszków i słodyczy, a i alkohol jest kaloryczny (pomijając fakt, że lepiej z nim nie przesadzać, żeby się nie upić) :D jeśli już pijemy, to lepiej nie brać w tym...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.