Diety

Zbilansowane odżywianie, które uwzględnia nasze indywidualne potrzeby i ograniczenia to podstawa zdrowego trybu życia. Odpowiednio dobrana dieta wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację organizmu i poprawia samopoczucie. Diety można dzielić na wiele sposobów, m.in. na odchudzające, zdrowotne i te, które promują przyrost masy mięśniowej. W każdym przypadku jadłospis będzie prezentował się nieco inaczej, ale żaden model odżywiania nie powinien być monotonny.

Brytyjska królowa Elżbieta II dożyła pięknego wieku - 96 lat. Jak na swój wiek, nie narzekała na zdrowie i była w całkiem niezłej kondycji fizycznej. Monarchini miała swoje stałe rytuały oraz nawyki żywieniowe. Jak się okazuje, jej sekret długowieczności krył się w jadłospisie. Wiemy, co najbardziej lubiła jeść.
Ten Amerykanin, który przekroczył już 60 lat, „hakuje” swoje ciało, by było jak najdłużej młode, jędrne i odżywione. Dave Pascoe uważa, że mimo swojego wieku zachował formę 38-latka. Co zrobić, by być wiecznie młodym? Mężczyzna zdradza kilka złotych tajników na to, jak nie dać się czasowi.
Śniadanie nadaje ton całemu dniu. Konieczne jest więc zjedzenie pożywnego posiłku, by mieć pewność, że będziemy mieli siłę. Okazuje się jednak, że śniadanie śniadaniu nierówne. Pewien dietetyk zdradził, jakie śniadanie będzie najlepsze, by utrzymać zdrową wagę, a przy okazji walczyć z chorobami przewlekłymi.
Wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach. Orzechy mogą być dobre, ale przecież nie w polewie. Zupy sycą i usprawniają metabolizm, ale nie, gdy wrzucisz do nich tonę tłuszczu. Co i jak jeść, gdy zmagasz się z otyłością, podpowiada Instytut Żywności i Żywienia.
Kiedyś reklamowano tę dietę: liczysz do 12 i chudniesz. W praktyce nie okazała się jednak aż tak prosta. Wymagająca, dość droga, bez spektakularnych efektów. To za co ludzie ją kochają? Po raz pierwszy zasady diety Judith Wills stały się w Polsce hitem na początku XXI wieku.
To nie jest po prostu dieta, a raczej sposób na życie, wciąż popularny w wielu zakątkach świata. Zasad jest sporo, wydają się dość skomplikowane, ale zarazem sporo w tym logiki i zdrowego rozsądku. W kuchni 5 przemian nie chodzi o odchudzanie - to przyjemny skutek uboczny. Startujesz zimą? To czas przemiany Wody.
Kochamy dania jednogarnkowe. Wrzucamy, co tam w lodówce zostało, co się pod rękę nawinie i same się robią, a efekt często naprawdę zachwyca. Szybko, łatwo, przyjemnie. A gdyby tak chwilę zastanowić się jeszcze nad składem, może być także bardzo zdrowo i dietetycznie.
Dla wielu z nas słodycze są problemem. Wpływają negatywnie na zdrowie i sylwetkę. Niestety nie jest łatwo z nich zrezygnować, zwłaszcza jeśli drobinę słodkości traktujemy jako sposób na poprawę humoru lub nagrodę za dobrze wykonany plan dnia. Podpowiadamy, co zrobić, aby przestać podjadać słodycze.
W Polsce jest nawet pół miliona chorych z tym problemem. Nieświadomie mogą pogarszać swój stan, sięgając po nieodpowiednie produkty. Co należy wyeliminować z menu, zmagając się z podagrą? Na czym polega to schorzenie i czy można je skutecznie leczyć?
Ta praktyka żywieniowa stała się popularna w ostatnich latach i jest promowana jako sposób na zdrowie i szczupłą sylwetką. Ma wiele zalet, m.in. pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy, a także poprawia jakość snu. Okazuje się jednak, że może też prowadzić do zmian zarówno w mózgu, jak i bakteryjnej florze jelitowej. Oto wyniki najnowszych badań.
Sen to bezcenny sposób regeneracji organizmu. Trudności w zasypaniu mogą skutkować problemami z pamięcią i koncentracją oraz ogólnym pogorszeniem jakości życia. Co robić, gdy pojawiają się zaburzenia snu? Z pomocą może przyjść odpowiednio dobrana dieta. Sprawdź, co jeść i czego unikać, by dobrze spać.

Podstawowe składniki każdej diety to mikro-, makro- oraz fitoskładniki, a także witaminy i minerały. Łącząc ze sobą różne pokarmy możemy manipulować udziałem tych składników tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkiego, co jest mu potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Źródłem węglowodanów złożonych w diecie są przede wszystkim różnego rodzaju kasze, ryże, makarony, mąki i płatki. Z kolei te proste znajdują się głównie w sokach, owocach, ale też słodyczach. Proteiny najłatwiej dostarczyć z mięsa, ryb, owoców morza i nabiału. Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w tłustym mięsie i nabiale. W tłuszcze nienasycone bogate są oleje roślinne, orzechy i nasiona. Duże ilości witamin i mikroelementów znajduje się w warzywach i owocach.

Właściwe połączenie tych składników jest uzależnione m.in. od wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Jedne osoby unikają mięsa, inne stosują diety wysokobiałkowe lub oparte wyłącznie na warzywach i owocach. W każdym przypadku trzeba dbać o dostarczenie kompletu substancji odżywczych.

Odpowiednio zbilansowane diety stanowią również skuteczną broń w walce z wieloma chorobami. Inaczej będzie wyglądał jadłospis osoby chorej na cukrzycę, nadciśnienie lub refluks żołądka. Przy doborze modelu odżywiania warto opierać się wyłącznie na sprawdzonych źródłach lub skorzystać z pomocy wykwalfikowanego dietetyka, który pomoże w ułożeniu menu.

Bez względu na wybór diety warto pamiętać, że żaden model odżywiania nie powinien działać na organizm wyniszczająco. Wyjątkiem są jedynie diety medyczne, stosowane krótkookresowo i pod ścisłą kontrolą personelu medycznego.