Żurek przy zapaleniu błony śluzowej żołądka [Porada eksperta]

2015-03-08 13:35

Czy przy zapaleniu błony śluzowej żołądka mogę spożywać zupę: "Żurek z zakwasu z mąki żytniej razowej"? Czytałem gdzieś, że to zupa na wszystkie dolegliwości. Jak faktycznie to jest?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj, Piotrze. Przy zapaleniu śluzówki żołądka stosujemy dietę lekkostrawną, ograniczającą wydzielanie kwasu solnego. Oznacza to wykluczenie z diety m.in. chleba razowego, żytniego produkowanych na zakwasie, które są ciężkostrawne i pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku. W diecie lekkostrawnej króluje pieczywo pszenne lub pszenno żytnie podsuszane, sucharki, biszkopty, drobne kasze i makaron, mięso drobiowe i ryby gotowane na parze. Z zup raczej zalecane są zupy gotowane na wywarze warzywnym, marchewkowa, dyniowa, pomidorowa lekkostrawne z odrobina masła. "Żurek z zakwasu z mąki żytnie","może i leczy "całe zło", ale w twoim przypadku może pogłębiać stan zapalny. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta