Zażywanie L-karnityny [Porada eksperta]

2013-04-08 15:06

Jak prawidłowa ją zażywać? 4 czy pół godziny przed treningiem? Jakie znaczenie ma zażywanie jej na pusty żołądek? Oprócz diety i ruchu, czy można jakoś wspomóc jej działanie? Czy ma znaczenie strefa tętna, w której znajduję się podczas terningu, czy przy większym tętnie spalona zostanie wieksza ilość tkanki tłuszczowej?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj Dominiko,
L-karnityna trafia do krwioobiegu po 6 godzinach od spożycia, dlatego warto ją brać w zależności od postaci 2-6 godzin przed wysiłkiem. Chyba, że ćwiczysz rano na czczo, to wtedy godzinę wcześniej powinnaś ją łyknąć, albo wypić. Sens suplementowania karnityny jes podczas cyklu treningowego połączonego z dietą. Po 3-5 dniach brania jej poziom we krwi staje się optymalny do przeciągania kwasów tłuszczowych przez błony mitochondriów, aby uległy tam przemianie na energię. Jeśli chodzi o ilość spalonego tłuszczu podczas ćwiczeń, badania fizjologów nie są jednoznaczne. Jedni twierdzą, że spalanie tkanki tłuszczowej odbywa się przy tętnie niskim 13-140 HR, inni, że im wyższe tętno, tym więcej spalonych kalorii pochodzących z tłuszczu. Najlepszym tego przykładem są maratończycy. Elita biega maratony w czasie powyżej 2 h. Po przebiegnięciu pierwszych 20 km, przyspieszają i biegną z większym HR, spalając odpowiednio więcej tłuszczu. Jest to możliwe, dzięki wytrenowaniu i wypijaniu odżywek węglowodanowych w trakcie wyścigu. Aby spalić więcej tkanki tłuszczowej trzeba mieć również odpowiednio wytrenowany organizm.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta