Wysoki poziom cukru we krwi a alkohol [Porada eksperta]

2014-02-21 11:16

Mojemu mężowi podczas badań wyszedł wynik podwyższonego cukru we krwi, ok. 190. Nie wiem za bardzo jak mogę mu pomóc. Nie je dużo słodyczy i to właśnie mnie zastanawia. Czy picie piwa może mieć coś z tym wspólnego? Bardzo proszę o pomoc.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Przyczyną podwyższonego cukru może być jak najbardziej alkohol, jedzenie obfitych posiłków, spożywanie tłustych potraw lub dużej ilości owoców, w szczególności wieczorem.

Proponuję powtórzyć wynik (na czczo). Dzień wcześniej nie pić. Zjeść lekką kolację ok. 19.00. Jeżeli wynik będzie nieprawidłowy, udać się z mężem do internisty, który powie, co dalej robić.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta