Wprowadzenie warzyw do diety po wycięciu wyrostka robaczkowego [Porada eksperta]

2014-07-21 15:42

Pięć dni temu usunięto mi wyrostek robaczkowy. Stopniowo wprowadzam różne produkty do diety, np. gotowane mięso, masło, biały ser, gotowane warzywa. Kiedy można zacząć jeść surowe owoce i warzywa (jakie?), miód, cukier, mleko i napoje mleczne? Zawsze miałam problem z zaparciami, a teraz to się pewnie nasili.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego powinna być normalna, gdy skończysz dietę lekkostrawną. Nie powinna ona trwać dłużej niż 10 dni (zależy to oczywiście od zaleceń lekarskich i zabiegu, czy nie był z powikłaniami). Po tym okresie zacznij wprowadzać w małych ilościach wszystkie produkty.

Warzywa, powinny być młode, niezdrewniałe, abyś mogła je dokładnie pogryźć. Owoce w formie kompotu, przecierów. Dżemy, konfitury i surowe owoce mogą cię wzdymać, dlatego z nimi ostrożnie postępuj i jedz w małych ilościach na porcję. Podobnie jak cukier i miód, które sprzyjają procesom fermentacji i wzdęciom, co może na razie, też wywoływać dyskomfort w jamie brzusznej.

Mleko i napoje z niego otrzymywane możesz pić, jeśli nie masz nietolerancji pierwotnej na laktozę, albo na białka mleka. Ciężkostrawne potrawy, tłuste i z dużą ilością tkanki łącznej, jak np. żeberka też na razie nie są dla ciebie, dopóki wszystko się nie zagoi.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta