Szkodliwy miód? [Porada eksperta]

2014-05-15 18:57

Ostatnio w telewizji wypowiadał się gastrolog, że miód w przypadku chorób jelita grubego jest przeciwwskazany. A ja piję od kilku miesięcy z rana rozrobiony z wodą, mam stwierdzone rozdęcie jelita i okrężnicy. Więc jak to jest, szkodzi czy nie?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Dzień dobry, miód może być szkodliwy w przypadku nadmiernej ilości cukrów w diecie. Może bowiem powodować fermentację w jelitach prowadząc do wzdęć i gazów. Zachęcam do sprawdzenia czy przypadkiem w diecie nie ma innych cukrów prostych np. cukru - sacharozy, który można byłoby wyeliminować w pierwszej kolejności. Pozdrawiam ciepło

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.