Pytanie o drugie śniadanie [Porada eksperta]

2014-08-28 21:56

Pracuję w sklepie o małym natężeniu ruchu. Natomiast mam tendencję do spadku cukru w ciągu dnia, ubezpieczając się na wypadek złego samopoczucia i braku komfortu staram się zjadać ok. 5 posiłków dziennie. W tym II śniadanie zawsze złożone w owsianki. To ze względu na sycący skład, oraz niski (taki mi się do tej pory wydawało) IG. Niedawno wyczytałam iż niski indeks posiadają ziarna surowe - zjadane na zimno. Ja zawsze robię owsiankę na ciepło, zatem dość mocno zawyżają skalę. Może źle robię, zalewając wrzątkiem swoje ziarna? Owsianka składa się z płatków żytnich oraz owsianych /błyskawiczne/ połączonych z mlekiem w proszku dla smaku oraz kawałkami suszonych owoców. Ok. 5 łyżek zalewam wrzątkiem do poziomu ziaren na ok.15-20 min /czy to nie za długo?) Ziarna są błyskawiczne a może powinnam kupić tradycyjne, ale czy w takim wypadku samo zaparzenie da radę? Proszę o pomoc.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witam serdecznie, Pani Małgorzato dobrze, że dba Pani o 5 posiłków. Dla stabilizacji glikemii jest to niezmiernie ważne. Owsianka ma średni indeks glikemiczny z tendencją do wysokiego jeżeli ją Pani rozgotuje i doda Pani owoce o wysokim IG oraz mleko. Najlepiej płatki zalewać wieczorem wodą i lekko podgrzać rano. Do owsianki warto dodawać orzechy, świeże owoce o niskim IG np maliny, jagody, truskawki, siemię lniane. Unikałabym produktów takich jak mleko w proszku. To mocno przetworzony produkt działający hipercholesterolemicznie. Warto gotować owsiankę na wodzie. Dodawać do niej sok z cytryny i trochę miodu lub melasy buraczanej, cynamon, goździki, tarty imbir i kardamon. Najlepiej mieszać płatki owsiane z innymi płatkami zbożowymi. Proszę spróbować robić mieszanki z płatkami gryczanymi, żytnimi, orkiszowymi i otrębami pszennymi. Owsiankę można wzbogacać siemieniem lnianym, pestkami słonecznika, dyni, migdałami, orzechami, sezamem. Pozdrawiam.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta