Powrót po diecie do normalnego odżywiania [Porada eksperta]

2013-04-07 23:06

Od czterech miesięcy jestem na restrykcyjnej diecie, obecnie jem ok. 800-700 kcal dziennie. Mam 19 lat, 173 cm i ważę teraz 58 kg (wcześniej 70 kg). Ostatni posiłek jem ok. godz 16. Jem 3, czasem 4 posiłki dziennie, jestem dość aktywna fizycznie, ale nie stronię od alkoholu. Z powodu niskiej kaloryczności posiłków mój metabolizm drastycznie spadł, do tego stopnia, że mój puls to zwykle ok. 90/50, tętno w granicach 50, mam ciągle zimne ręce. Co robić, by mój metabolizm wrócił do normy i bym mogła odżywiać się normalnie?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Przyspieszenie tempa przemiany materii można osiągnąć jedząc często małe posiłki. Powoduje to podwyższenie termogenezy poposilkowej. Dodatkowo warto zadbać o białko tzn odpowiednią ilość ryb, strączkowych, jaj, mięsa. Ważne jest też przyjmowanie około 35-40g błonnika dziennie. Ponadto warto zadbać o odpowiednią aktywność fizyczną, ale do tego potrzebuje Pani energii z pożywienia. Nie będę Pani moralizować, jednak niestety przy takim trybie funkcjonowania, nie jestem w stanie zagwarantować że standardowe metody zadziałają.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta