Podstawowe zasady diety po operacji guza trzustki [Porada eksperta]

2016-01-12 11:32

Jestem po operacji guza trzustki niezłośliwego, czuję się dobrze. Jaką stosować dietę, mam 76 lat?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Twoja dieta powinna być ustalona indywidualnie przez dietetyka klinicznego, który na podstawie karty szpitalnej i wywiadu z tobą (warto poprosić o spotkanie z dietetykiem na kolejnej wizycie kontrolnej) rozpisze dietę. Będzie ona zależeć od sprawności zewnątrzwydzielniczej trzustki po operacji, twojego ogólnego stanu, wieku, trybu życia, innych współistniejących chorób.

Dieta powinna spełniać wymagania diety lekkostrawnej. Oznacza to jedzenie 4-5 posiłków dziennie, małych objętościowo. Z diety należy wykluczyć potrawy smażone, pieczone, z dodatkiem tłuszczu, tłuste sosy na wywarach mięsnych, zasmażki, ciasta z kremem, ciasto francuskie, kruche (np. faworki teraz), tłuste produkty mięsne typu rolady z boczku czy sam boczek, w tym wędliny, tłuste ryby (śledź, makrela), śmietanę i majonez. Potrawy należy gotować na parze lub w wodzie albo piec bez tłuszczu. Wskazane jest pieczywo pszenne białe, drobne kasze i drobne formy makaronów, chudy nabiał, mięso drobiowe, cielęcina, królik, chuda wołowina. Nie zaleca się spożywania produktów ciężkostrawnych o dużej ilości błonnika pokarmowego: pieczywa razowego, gruboziarnistych kasz, cebuli, kapusty, fasoli. Warto też każdy posiłek jeść wolno, długo gryźć i nie zapominać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów. Może to być woda, słaba herbata, zioła (najlepiej skonsultować je z lekarzem).

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta