Czy płatki jęczmienne obniżają nadciśnienie [Porada eksperta]

2013-04-06 22:00

Niektóre źródła podają, że płatki jęczmienne zalecane są dla ludzi z nadciśnieniem tętniczym. Czy jest to prawda, a jeśli tak, to co sprawia, że tak właśnie jest? Bo na pewno nie stosunek sodu do potasu, który jest w tym zbożu dość niekorzystny...

Porada internisty
Autor: Getty Images

Otóż odwrotnie - nie zaleca się płatków jęczmiennych jako produktu korzystnego dla osoby z nadciśnieniem tętniczym! Płatki wszelkiego rodzaju – niezależnie od tego, czy są jęczmienne czy kukurydziane, to produkt przetworzony przemysłowo, a każda tak obróbka wiąże się z dodatkiem jonu sodowego, który podnosi ciśnienie krwi. Pierwotnie w 100g kaszy jęczmiennej (a więc w produkcie o prostej technologii wytwarzania) jest 4 mg sodu i 264 mg potasu. Sytuacja zmienia się diametralnie, gdy z ziaren jęczmienia zostaną wytworzone płatki – wtedy w 100 g płatków będzie aż 651 mg sodu i 388 mg potasu. Tak więc w wyniku procesu technologicznego zwartość sodu wzrośnie aż 162 razy! Generalna zasada żywienia osoby z nadciśnieniem jest taka – im produkt jest mniej przetworzony, tym zdrowszy. Ten właśnie nie uświadamiany, bo znajdujący się w innych miejscach niż solniczka, jon sodowy jest przyczyną nadciśnienia u większości współczesnych ludzi – aż 80% jonu sodowego pochodzi ze źródeł pozasolniczkowych, a tylko 20% z solniczki.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Inne porady tego eksperta