Owsianka - jak przygotować, żeby była zdrowa i sycąca? [Porada eksperta]

2014-09-30 16:06

Jak lepiej przygotować płatki owsiane: zalać je zimną wodą na noc czy długo gotować owsiankę i włożyć ją na noc do lodówki, aby poddać ją procesowi retrogradacji, który pozwoli na dłuższe utrzymanie uczucia sytości? Który ogółem jest lepszy i dlaczego?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Zalanie ciepłą wodą, ostudzenie i włożenie owsianki na noc do lodówki będzie dobrym rozwiązaniem ze względu na otrzymany później stopień nasycenia i niski indeks glikemiczny płatków owsianych.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta