Odżywianie po operacji raka trzustki i przy chorej tarczycy [Porada eksperta]

2015-09-08 13:33

Jestem po operacji rakowiaka kątnicy, mam usunięty ogon trzustki (nowotwór), a do tego niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto. Lubię jeść i niestety wciąż tyję. Jak powinnam się odżywiać, aby choć trochę schudnąć?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Być może na szybki przyrost masy ciała i apetyt mają wpływ leki, które bierzesz? Takimi lekami są np. sterydy. Jako efekt uboczny dają one niepohamowany apetyt i niepotrzebne kilogramy. Mimo wszystko, ja bym nie zalecała żadnego ograniczenia zjadanych kalorii czy diety, a to dlatego, że przyrost masy ciała oznacza, że trawisz i przyswajasz wszystko perfekcyjnie, co przy twoich chorobach oznacza rychły powrót do zdrowia. Zwróć tylko uwagę na to, co jesz. Powinny być to posiłki lekkostrawne, gotowane na parze albo pieczone w towarzystwie bardzo kolorowych warzyw (działają przeciwnowotorowo). Zrezygnuj ze słodyczy, cukru, ciężkostrawnych potraw i niezdrowej obróbki kulinarnej, jak np. smażenie. Dużo spaceruj, aby spalać zjadane kalorie, ale również wzmacniać się.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta