Odchudzanie po ciąży [Porada eksperta]

2013-01-31 14:07

W ciąży przytyłam aż 25 kg. Prosiłabym o skuteczną dietę, która pomoże mi uporać się z nadwagą!

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Mam bardzo mało informacji na Pani temat, więc trudno zaproponować mi coś konkretnego. Potrzebuję informacji na temat Pani wieku, wagi, wzrostu, stanu zdrowia, przyjmowanych leków, doświadczeń z odchudzaniem, preferencji smakowych, aktywności fizycznej itd. W innym wypadku mogę przesłać tylko ogólne wskazówki i przykładowy jadłospis. Pani dieta powinna być bogata pełnowartościowe białko, błonnik i witaminy. Zawarty w diecie błonnik z warzyw, kasz i razowego pieczywa sprzyja szybszemu zaspokojeniu apetytu oraz poprawia perystaltykę jelit. Zapobiega także gwałtownym skokom insuliny po posiłkach, a co za tym idzie – napadom głodu. Polecam przygotowywanie na parze mieszanek warzywnych, które są doskonałym źródłem witamin antyoksydacyjnych. Mieszanki te są lekkostrawne, dzięki czemu nie powodują przeciążenia przewodu pokarmowego i uczucia ciężkości po posiłku. W diecie obecne powinny być również mięso drobiowe i nabiał – źródła pełnowartościowego białka, powodującego uczucie sytości po posiłku oraz produkty z pełnego ziarna, które regulują przemiany metaboliczne tłuszczów i białek w organizmie.
Oto przykładowy dzień jadłospisu: Śniadanie – ok. 300 kcal. Jajecznica ze szczypiorkiem 2 jajka (100 g), 1 średniej grubości kromka ciemnego pieczywa (40 g), duży pomidor (200 g), rukola. II Śniadanie – ok. 210 kcal Jogurt z jabłkiem i cynamonem opakowanie jogurtu naturalnego (180 g), małe jabłko (80 g), cynamon. Obiad – ok. 380 kcal. Makaron ze szparagami 120 g fileta z piersi indyka (masa mięsa surowego), ok. 17 szt. makaronu penne pełnoziarnistego (33 g, masa przed ugotowaniem), 250 g szparagów, pół puszki pomidorów pelati (200 g), mała cebula (50 g), łyżka oliwy z oliwek (10 g), czosnek (wedle uznania), zioła. Szparagi umyć, pokroić i ugotować na parze. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić ziołami i usmażyć na patelni teflonowej na oliwie z oliwek wraz z cebulką i czosnkiem. Następnie dodać pomidory z puszki i wcześniej ugotowane szparagi, dusić przez 5 – 7 min. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. Podwieczorek – ok. 150 kcal. Owoc średni banan (100 g) Kolacja – ok. 250 kcal Sałatka z tuńczykiem: 100g tuńczyka, mała, czerwona papryka (150 g), 2 łyżki fasoli czerwonej (50 g), pół małej cebuli (25 g), pół łyżeczki oliwy z oliwek (2,5 g), szczypiorek.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta