Niski poziom estrogenów a dieta przeciwgrzybiczna [Porada eksperta]

2015-06-19 11:58

Mam 33 lata i od roku nie miesiączkuję. Poziom estrogenów wskazuje na menopauzę natomiast FSH i LH są w normie - ostatnie badania wskazują na fazę lutealną i folikularną. Przez ostatni rok byłam leczona na nawracające infekcje grzybicze ze wskazaniem na przestrzeganie diety - unikanie cukrów, drożdży, białej mąki, owoców, alkoholu. Czy to możliwe, że dieta spowodowała zaburzenia hormonalne? Jem dużo i w ostatnim roku przytyłam ponad 5 kg. Czy są produkty, które pomogłyby mi podwyższyć w naturalny sposób poziom estrogenów? Przez ostatnie miesiące moja dieta była zróżnicowana, ale fanatycznie koncentruję się na tym, co jem i często sięgam po bezpieczne, "dozwolone rzeczy", np. grapefruity.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Dieta przeciwgrzybiczna nie mogła zatrzymać ci miesiączki i wywołać zaburzeń hormonalnych w przeciwieństwie do wczesnej menopauzy, stresu, nadmiernego i wyczerpującego wysiłku fizycznego, anemii oraz zaburzeń hormonalnych: nadmiaru prolaktyny i niedoczynności tarczycy, zespołu policystycznych jajników. O diagnostyce leczeniu hormonalnym decyduje lekarz. Z dietetycznych zaleceń można by zastosować dietę bogatą w soję i jej przetwory pod warunkiem, że nie są one dosładzane.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta