Napój z drożdży - jakie zawiera witaminy? [Porada eksperta]

2015-01-07 15:43

Ostatnio zaczęłam się interesować napojem z drożdży, ponieważ przeczytałam, że ma dobroczynny wpływ na skórę, paznokcie i włosy. Według informacji, które znalazłam w internecie dowiedziałam się, że nie należy spożywać drożdży żywych i w tym celu należy zalać je wrzątkiem. Z drugiej strony, wiem że w wysokiej temperaturze giną witaminy, więc jaki jest sens picia drożdży zalanych wrzątkiem?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Nie można pić drożdży świeżych, aby nie zafundować sobie drożdżycy, albo candidy, dlatego zalewa się je wrzątkiem. Nie wszystkie witaminy zawarte w drożdżach rozkładają się pod wpływem temperatury. Na przykład witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są wrażliwe na działanie światła, tlenu i pH kwaśnego. Z witamin rozpuszczalnych w wodzie dużą labilnością odznaczają się witaminy : C (niszczy ją działanie tlenu i odczyn zasadowy), B12 i kwas pantotenowy (wrażliwe na wysoką temperaturę utlenianie i światło), witaminę B1 (niszczy ją tlen, wysoka temperatura i odczyn kwaśny), B2 i B6 (wrażliwe na działanie światła). Odporność na działanie wymienionych czynników wykazują biotyna i niacyna. Może więc lepiej zadbaj o zbilansowaną dobrze dietę, aby włosy, skóra i paznokcie wyglądały okazale na wiosnę?

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta