nadczynność tarczycy - dieta [Porada eksperta]

2013-03-27 15:35

Witam. 3 dni temu stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy, jaką dietę stosować?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Energetyczność diety zależy od stopnia nasilenia nadczynności tarczycy i należy ją zwiększyć średnio o 15-60%. Dzienną rację pokarmową należy rozłożyć na 5-6 posiłków. Pierwsze śniadanie powinno dostarczać 25% energii, II śniadanie - 10%, obiad - 30%, podwieczorek - 15%, a kolacja - 20%. Z powodu nasilonego rozpadu białka należy dostarczać średnio od 110 do 130 g białka na dobę. Większość białka (około 2/3) powinna być pochodzenia zwierzęcego. W diecie należy zwiększyć ilość takich produktów, jak: mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki, królik) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Dobrym źródłem białka są również chude gatunki ryb, np. dorsz, sandacz, szczupak. Produkty bogatobiałkowe zaleca się spożywać w każdym posiłku.W diecie konieczne jest ograniczenie tłuszczu.. Zrezygnować należy z takich produktów pochodzenia zwierzęcego, jak: smalec, łój, bekon, boczek, wędliny podrobowe, konserwy. W nadczynności tarczycy należy zwiększyć spozycie witaminy A. C i B1 oraz wapnia Najlepszymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki (177,7 mg witaminy C/100 g produktu), papryka czerwona (144 mg), brokuły (83 mg), szpinak (67,8 mg), cytryna i pomarańcza (49-50 mg), truskawki (66 mg). Witaminę A w postaci b-karotenu znajdziemy w dyni, marchwi, morelach, brzoskwiniach, brokułach. Źródłem witaminy B1 powinny być przede wszystkim produkty pełnoziarnistez, mleko i jego przetwory, ryby i jaja. Z obrobki termicznej najlepsze będą gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii. Nie należy smażyć w panierkach i głębokim tłuszczu. Niepożądane są również produkty obciążające przewód pokarmowy, mające działanie drażniące lub wzdymające czyli kapusta, brukselka, groch, soja, fasola. Warto również zrezygnować z ostrych przypraw, takich jak papryka, pieprz, chili. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe należy unikać produktów mało odżywczych i dostarczających pustych kalorii czyli słodyczy, chipsów, fast foodów.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta