Kaloryczność ciast [Porada eksperta]

2013-04-08 12:32

Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, jakie ciasta wybierać: szarlotkę, sernik, piernik, murzynek, biszkopt, tartę, drożdżowe, babeczki, inne? Które są najmniej kaloryczne?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Asiu, kaloryczność zależy również od wielkości porcji, dlatego czasem mało kaloryczne ciastko, za to duże, może być bombą kaloryczną. Namawiam Cię więc na wybór deseru pod kątem wartości odżywczych. Najcenniejsze w nie są biszkopty z owocami, szarlotka, ciasto drożdżowe z owocami. Babeczki, tarty, murzynek zawierają sporo tłuszczu i to często cukierniczego, bogatego w kwasy trans. Oto kaloryczności ciast (w 100 g, co nie oznacza porcji):

  • babka biszkoptowa 340 kcal,
  • ciasto drożdżowe 290,
  • ciasto kruche (babeczki) 429 kcal,
  •  jagodzianki 314 (283 sztuka),
  • ptyś z bitą śmietaną 208 kcal (sztuka),
  • piernik z bakaliami 341 kcal,
  • sernik bez ciasta 361,
  • sernik krakowski 325,
  • tarta z owocami 276 kcal,
  •  jabłka w kruchym cieście 347 kcal.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta