Jakie jeść pieczywo przy refluksie? [Porada eksperta]

2013-09-11 22:24

Mam refluks żołądka i nie wiem jakie konkretnie mogę jeść pieczywo. Czy bułeczki z białego czy ciemnego pieczywa, czy lepszy będzie chleb? Pozdrawiam

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witam, Pieczywo żytnie na zakwasie może być dla Pani zbyt "ciężkie". To samo dotyczy pieczywa owsianego. Najbezpieczniejsze powinno być pieczywo graham (chleb oraz bułki). Ewentualnie pieczywo orkiszowe (odmiana pszenicy) oraz bułki orkiszowe. Odradzam pieczywo czysto pszenne z pszenicy zwyczajnej, ze względu na niższą wartość odżywczą (kajzerki, chleb pszenny). Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta