Jaki jest czas trawienia pokarmów z białkiem i węglowodanamia? [Porada eksperta]

2015-02-15 8:08

Ile godzin trwa trawienie pokarmów, takich jak białko z twarogu, jajek, ryb, mięsa, z węglowodanów, np. z warzyw, chleba żytniego, owoców i tłuszczów? Czy po wysiłku fizycznym (treningu), po zjedzeniu kanapek z twarogiem chudym z połową papryki i marchewką surową można iść spać za godzinę czy trzeba czekać 2 godziny? Jeśli prawdą jest, że strawienie 1 jajka spala 25 kcal, to czy są produkty, które spalają równie dużo kalorii przy trawieniu?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Czas trawienia produktów zależy od wielu czynników. Twojego wieku, sprawności wydzielania enzymów trawiennych, czasu gryzienia, składu potraw, flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Im bardziej różnorodny produkt, tym dłużej jest trawiony. W żołądku zaczyna się trawienie białek. Jeśli połączysz to z ciężkim razowym chlebem, potrawa będzie zalegać, nie 2, ale 3-4 godziny. Ile czasu kanapka z serem i papryka będzie trawiona w jelitach, trudno powiedzieć. Produkty białkowe wymagają do strawienia dodatkowej energii. Po treningu i posiłku białkowym chęć na drzemkę może oznaczać spadek poziomu cukru, co nie jest wskazane ani kiedy się odchudzasz, ani kiedy budujesz masę mięśniowa.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta