Jadłospis dzienny przy wychodzeniu z anoreksji [Porada eksperta]

2013-04-08 14:12

Jak powinien wyglądać dzienny jadłospis, jaka powinna być wartość energetyczna każdego posiłku, co wprowadzić, a co wykluczyć z diety?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Ogólne założenia diety pozwalającej przytyć kilka kilogramów są takie same jak zasady racjonalnego żywienia:

  • zjadaj dziennie 4-5 posiłków, regularnie co 3-4 godziny, najlepiej o tej samej porze
  • aby pobudzić apetyt, przed posiłkiem wypijaj szklankę soku
  • codziennie zjadaj owoce i warzywa - unikaj fast foodów, potraw smażonych i tłustych, które są niezdrowe i długo zalegają w żołądku
  • zrezygnuj z napojów gazowanych i bardzo ostrych przypraw, które podrażniają żołądek
  • po obfitym posiłku pozwól sobie na półgodzinny spokojny wypoczynek (np. drzemkę).

Oto Twój przykładowy jadłospis

I śniadanie 2,5 bułki kajzerki 100 g 296 kcal, masło 20 g 133 kcal, ser gouda 50 g 158 kca,l szynka 50 g 61 kcal, mleko 200 g 120 kcal, suma 768 kcal
II śniadanie bułka kajzerka 40 g 100 kcal, masło 10 g 66 kcal, ser gouda 25 g 80 kcal, jabłko 100 g 46 kcal, razem 292 kcal Obiad zupa pomidorowa 200 g 70 kcal, kotlet schabowy 250 g 525 kcal, ziemniaki 150 g 100 kcal, surówka warzywna 100 g 36 kcal, sok pomarańczowy 250 g 100 kcal, suma 831 kcal
Podwieczorek banan 150 g 148 kcal, ciasto drożdżowe 100 g 290 kcal, suma 438 kcal
Kolacja 2 bułki kajzerki 80 g 200 kcal, masło 20 g 133 kcal, jajecznica (jajko+ wędlina) 100 g 119 kcal,, dżem truskawkowy 50 g 126 kcal, herbata 200 g 0 kcal, cukier 10 g 40 kcal, suma 654 kcal
Ogółem 2983 kcal

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta