Dieta w kamicy szczawianowo-fosforanowej [Porada eksperta]

2009-02-10 10:40

Od pewnego czasu mój mąż cierpi na kamicę nerkową. Ma 30 lat, a korki nerkowe dosyć częste. Ostatnio nawet pojawiły się aż 3 w bardzo krótkim czasie, z czego 2 zostały usunięte inwazyjnie. Po zbadaniu kamieni w laboratorium okazało się, że są one zbudowane w 40% z wapnia, w 25% ze szczawianów, w 20% z fosforu i 10% z amonu. W związku z tym mam pytanie, jaką dietę należy stosować? Dziękuję i pozdrawiam.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Ewo, jeśli Twój mąż ma kamicę szczawianowo-fosforanową oznacza to, że powinien zrezygnować z jedzenia: szpinaku, szczawiu, rabarbaru, boćwiny, fig suszonych, czekolady, kakao, mocnej kawy i herbaty, konserw mięsnych i rybnych, kiszonek, glutaminianu sodu, ostrych przypraw, a nawet wprowadzić ograniczenie soli.

Produkty dozwolone to: woda mineralna niskozmineralizowana, soki owocowe i cytrusowe, produkty zbożowe z pełnego przemiału, masło. Z warzyw: ogórki, kukurydza, kapustne, sałata.

Przykładowy jadłospis.

Śniadanie: zupa mleczna, pieczywo mieszane, z masłem jajecznica, sok ze śliwek. II śniadanie - sałatka jarzynowa, pieczywo z masłem, herbatka ziołowa.

Obiad: zupa kalafiorowa z koperkiem, bitki cielęce z makaronem, marchewka z jabłkiem, kompot.

Kolacja: ryba po grecku, pieczywo z masłem, herbatka przed snem.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta