Dieta przy zapaleniu skórno-mięśniowym [Porada eksperta]

2015-01-27 17:04

Jak prawidłowo powinnam się odżywiać przy zapaleniu skórno-mięśniowym? Czego powinnam unikać?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Zapalenie skórno-mięśniowe jest chorobą autoimmunologiczną, poprzedzającą pojawienie się nowotworu (niezbyt często). Jest to również choroba, którą medycyna "leczy" objawowo - sterydami. Przy tej chorobie najważniejsze jest usprawnianie słabnących mięśni, monitorowanie witaminy D, potasu i wapnia. Jeśli brane są sterydy, to trzeba zadbać o to, aby w diecie nie królowały słodycze i jakieś śmieciowe jedzenie, jednym słowem, nie wolno przytyć, a tak - to można jeść wszystko. Dużo warzyw, kwasów omega-3 pod postacią ryb morskich, chude mięsa: indyk, królik, kasze, napoje mleczne fermentowane, sery (jeśli nie jest się uczulonym na laktozę). Polecałabym kaszę jaglaną, gryczaną. Należy jeść często (4-5 posiłków) i zwyczajnie zadbać o siebie i swoją dietę. Oprócz diety bogatej w składniki odżywcze i gimnastyki usprawniającej, dużo spacerów na świeżym powietrzu. Nie ma żadnej strategii dietetycznej, która wyleczyłaby układ odpornościowy, ale może, lada chwila, powstanie terapia biologiczna albo cudowna tabletka, która to zrobi. Pozdrawiam!

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta