Dieta przy stłuszczeniu wątroby [Porada eksperta]

2014-05-15 19:09

Chciałabym się dowiedzieć, co powinna jeść 12-latka chora na stłuszczenie wątroby? Dziewczynka waży 65 kg i cały czas przybiera na wadze.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Doktor Lucyna Pachocka z Instytutu Żywności i Żywienia uważa, że leczenie stłuszczenia wątroby polega na usunięciu jego przyczyny, czyli np. wykluczeniu spożycia alkoholu, dostarczeniu organizmowi zgodnie z zaleceniami wszystkich potrzebnych składników odżywczych, uregulowaniu cukrzycy itp.

Ogólne zalecenia w diecie przy stłuszczeniu wątroby

Dieta powinna mieć charakter diety lekkostrawnej niskotłuszczowej. Węglowodany należy dostarczyć w postaci drobnych i średnioziarnistych kasz, płatków błyskawicznych, jasnego pieczywa, biszkoptów, sucharów drożdżowych, drobnych makaronów i gotowanych ziemniaków w postaci puree.

Głównym źródłem białka powinny być produkty mleczne, przede wszystkim w postaci naturalnych napojów fermentowanych, takich jak: kefir, jogurt, maślanka czy mleko zsiadłe o zawartości 1–2% tłuszczu oraz jaja, chude sery twarogowe, chude gatunki mięs i ryb, najlepiej w postaci gotowanej, duszonej na wodzie i ewentualnie pieczonej bez dodatku tłuszczu.

Warzywa z dużą zawartością celulozy i hemiceluloz oraz lignin należy wykluczyć, np. suche nasiona roślin strączkowych, kapustę, szpinak, szczaw. Warzywa korzeniowe takie jak: marchew, buraki, pietruszka, seler najlepiej spożywać w postaci gotowanej. Z kolei z warzyw liściastych należy wyrwać łodygę i rozdrobnić.

Owoce najlepiej podawać w formie gotowanej lub pieczonej, np. jabłka.

Czego unikać przy stłuszczeniu wątroby?

Poniżej przedstawiam listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych. Niedozwolone są: pieczywo razowe, z karmelem, z miodem, ze słodem. Kasze grube: jęczmienna, pęczak, gryczana, płatki owsiane górskie, mussli, ryż na sypko, grube makarony. Śmietana, śmietanka, Cremona, ser biały tłusty, serki wiejskie sery żółte i topione, Feta, pleśniowe, jaja na twardo i smażone. Wędliny i mięso tłuste, niektóre wyroby z podrobów, np. pasztetowa, salceson, flaki. Potrawy: smażone, obsmażane. Mieszanki tłuszczowe, tłuszcze cukiernicze. Kapusta biała, czerwona i kwaszona, ogórek świeży, cebula, papryka, por, szczypior, rzodkiewka i rzodkiew, suche nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja, soczewica, bób, kukurydza, szpinak, szczaw, warzywa marynowane, grzyby. Winogrona, porzeczki, agrest, maliny, truskawki, jagody, śliwki, gruszki, suszone owoce, grejpfruty, pomarańcze, orzechy, owoce w occie. Ostre przyprawy, ketchup, musztarda, ocet.

Produkty wskazane przy stłuszczeniu wątroby

Rekomenduję natomiast: pieczywo jasne: chleb, bułki, bułki grahamki bez karmelu, chleb graham. Kasze średnioziarniste: jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, jaglana, płatki zbożowe błyskawiczne: jęczmienne, kukurydziane, pszenne, ryżowe, owsiane, drobne makarony (nitki). Napoje mleczne (1,0–2% tł.): mleko zsiadłe, jogurt naturalny, kefir, maślanka naturalna, mleko acidofilne, ser biały chudy, półtłusty, serki naturalne, homogenizowane chude ew. półtłuste, jaja na miękko, w potrawach. Wędliny i mięso chude, podroby i niektóre wyroby z podrobów (kaszanki, pasztety domowe – chude), ryby, drób bez skóry. Potrawy: gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone. Masło, margaryna, oleje, warzywa na surowo drobno pokrojone: pomidory i ogórki kwaszone (bez skórki), cykoria, kapusta pekińska, koperek, rzeżucha, młoda natka, starta marchew, sałata krucha i lodowa. Warzywa gotowane: buraczki, cukinia, dynia, kabaczki, marchew, fasolka szparagowa, groszek zielony, pietruszka, seler, róże kalafiora i brokułów, ćwikła i chrzan na kwasku cytrynowym. Owoce: jabłko – starte na mus lub pieczone albo gotowane, banan, kiwi, brzoskwinia i nektaryny – bez skórki, melon, arbuz, mandarynki – tylko z cienką skórką z pozostałych owoców – sok (maks. 1 szklanka/ dzień) w proporcji 1:2 z wodą, ew. przeciery (miąższ). Przyprawy ziołowe: majeranek, bazylia, oregano itp.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta