Dieta przy chemioterapii [Porada eksperta]

2013-06-26 15:24

Jaka dieta jest najlepsza przy leczeniu chemioterapią? Chodzi o leczenie chłoniaka.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj! Trochę to zależy od kondycji twojego przewodu pokarmowego i działań ubocznych chemii. Czy masz apetyt czy nie, czy odczuwasz prawidłowo smaki i zapachy. Jeśli tak, to zacznij od energii, bo jej nigdy nie jest za dużo. Powinieneś ją dostarczać w lekko przyswajalnej formie: drobnych kasz, białego pieczywa, wszelkich drobnych klusek i makaronów. Do tego chude gotowane mięso, ryby na parze i dużo warzyw, też gotowanych na parze. Szczególnie polecane są warzywa z dużym potencjałem wyłapywania wolnych rodników: pomidory, brokuły, kapusta, ale również buraki. Te mają dobre rekomendacje naukowców jeśli chodzi o naprawę szkód w organizmie po chemioterapii. Buraki warto pić w formie kwasu. Jesli chodzi o owoce, to szczególnie polecane są jagody, borówki, również jagody acai, czarna porzeczka i aronia. Ta ostatnia ma sporą dokumentację zielarzy o swoich możliwościach antyoksydacyjnych i oczyszczających. Ważne jest, abyś jadł urozmaicone posiłki, bogate w energię. Jakieś kuracje oczyszczające ziołami czy warzywami są niewskazane, również dlatego, że mogą upośledzać działanie chemii. Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiego powrotu formy i zdrowia.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta