Dieta przy anemii [Porada eksperta]

2009-02-10 10:40

Wyniki badania krwi wykazały u mnie niski poziom hemoglobiny (11,00), hematokrytu (34,4), płytek krwi (121,0). Proszę wskazać, o jakie produkty winnam wzbogacić dietę.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Przede wszystkim powinna Pani zadbać o to, żeby dieta była urozmaicona. Nie powinno w niej zabraknąć: produktów zbożowych, mięsa, mleka i produktów mlecznych, warzyw, owoców, oleju roślinnego i wody.

Warto, aby w całodziennym jadłospisie pojawiały się zielone warzywa oraz mięso i ryby. Mięso czerwone w ilości do 150 g wystarczy jeść 2 razy w tygodniu.

Pani Hb jest delikatnie poniżej normy, jednak jeżeli odczuwa Pani zaburzenia spowodowane anemią, warto po konsultacji z lekarzem rozpocząć suplementację.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta