Dieta przy alergii na nikiel i niedoczynności tarczycy [Porada eksperta]

2016-04-10 8:20

Mam duży problem z ustaleniem optymalnej diety, ponieważ lista produktów niewskazanych przy niedoczynności tarczycy jest długa, a przy alergii na nikiel jeszcze dłuższa. Czy jest "bezpieczny" zestaw produktów, które mogę jeść bez obaw o wysypkę lub przybranie na wadze?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Jeśli masz niedoczynność tarczycy i bierzesz hormon, nie ma niebezpieczeństwa przyrostu masy ciała, szczególnie jeśli jesteś osobą aktywną. Tarczyca lubi ruch. Oczywiście trochę upraszczam odpowiedź, bo nie wiem, jakie masz wyniki badań laboratoryjnych TSH, T3 i T4. Z kolei alergia na nikiel wymaga od ciebie kontroli tego, co jesz, czym jesz, z czego jesz i w jakich garnkach gotujesz i jest to pewnie "rosyjska ruletka". Niestety nie ma możliwości uniknięcia niklu. Jest on w glebie, powietrzu i w wielu produktach. Dietę raczej podporządkuj alergii, czyli jedz produkty z niską zawartością niklu, takie jak nabiał, mięso, białe bądź mieszane, pieczywo i produkty zbożowe. Unikaj (akurat to się przyda i przy niedoczynności tarczycy) czekolady, wina, orzechów, nasion roślin strączkowych, niektórych kwaśnych owoców i warzyw, ryb i owoców morza. Powinnaś też bezwzględnie zrezygnować z żywności produkowanej i pakowanej w puszki. To jest też np. ketchup, który produkowany jest z pomidorów przechowywanych w ogromnych kadziach, a sprzedawany w plastikowych opakowaniach po przerobieniu, wszelkie konserwy rybne, mięsne, warzywne i owocowe.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta