Dieta po resekcji nerki i przy wysokim mocznku [Porada eksperta]

2016-10-20 19:48

Mam 64 lata, jestem rok po resekcji nerki. Poziom mocznika systematycznie się podnosi - obecnie 87mg/dl. Jak powinienem się odżywiać? Kreatynina waha się w granicach 1,8-2,0, sód i potas w normie.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

W niewydolności nerek należy ograniczyć spożycie produktów białkowych, takich jak: mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, nabiał. To właśnie z nich w organizmie powstaje mocznik i kreatynina. Ilości białka, jakie powinieneś jeść, należy określić po badaniu wydolności pozostałej nerki. Nie może być go mniej niż 20 g, bo grozi ci niedożywienie.

Na pewno powinieneś ograniczyć spożycie sodu, który wiąże wodę w organizmie, prowadzi do obrzęków. Znajdziesz go i w pieczywie, żywności gotowej do spożycia, i w sokach pomidorowych w znacznym stężeniu. Kolejny pierwiastek to fosfor - obecny w żywności wysokoprzetworzonej oraz w napojach typu cola, w serach żółtych, żółtku, nasionach roślin strączkowych czy w mięsie. Po konkretny sposób żywienia udaj się do dietetyka klinicznego z badaniami. Ważny jest klirens kreatyniny.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta