Dieta po operacji. Jak przybrać na wadze? [Porada eksperta]

2009-11-08 13:06

Mój brat (70 l.) w skutek choroby nowotworowej (mięsak tłuszczowy) przeszedł dwie operacje. Podczas pierwszej, przed kilkoma tygodniami, usunięto mu lewą nerkę, podczas drugiej, która miała miejsce 15 września br., usunięto mu część żołądka, kawałek jelita, część trzustki i śledziony. Operacja przebiegła pomyślnie, odżywia się już samodzielnie (kleik, suchary). Jako, że w wyniku operacji i choroby bardzo wychudł i jest osłabiony, a w możliwie krótkim terminie czeka go chemia i/lub naświetlanie, chciałbym zapytać jaką dietę powinien stosować, aby szybko nabrać sił i przybrać na wadze? Może dostępne są jakieś specjalne odżywki? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Polecałabym dietę lekkostrawną, ale oszczędzającą narządy po operacji. Oznacza to jedzenie lekkostrawnych posiłków opartych na gotowanych i duszonych warzywach (ale nie starych), chudym mięsie, drobnych kaszach, makaronie i ryżu. Bez dań z kapusty, strączkowych, cebuli, czosnku, smażonych i ciężkostrawnych.

Posiłki powinny być urozmaicone, kolorowe, aby pobudzać apetyt. Warto też skorzystać ze specjalnych odżywek "Nutridrinków" (kupisz w aptece).

Wejdź na stronę www.niedajsiezjescchorobie.org. Tam jest mnóstwo praktycznych informacji, jak wzmocnić organizm, gdy zaatakuje choroba.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta