Dieta po ciązy [Porada eksperta]

2013-04-08 13:03

Dwa miesiące temu urodziłam dziecko. W czasie ciąży przytyłam 26 kilogramów. Teraz chciałabym schudnąć, bo nadal ważę dużo. Nie karmię juz piersia, więc myślę, że mogę przejść na dietę.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Jak najbardziej może Pani zacząć stosować program żywieniowy z deficytem. Mam zbyt mało informacji, aby zaproponować coś konkretnego. Najbezpieczniej jest stosować zasady zdrowego żywienia (opisywane wielokrotnie w poprzednich postach) oraz lekki deficyt energetyczny. Najlepiej jeść na poziomie 1200-1500 kcal, w zależności od Pani podstawowego zapotrzebowania energetycznego. Poniżej podaję przykład dziennego menu na 1200 kcal:
ŚNIADANIE 320 kcal: owsianka z suszoną żurawiną, szklanka mleka 2 proc., 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżeczki suszonej żurawiny, łyżka otrąb pszennych.
DRUGIE ŚNIADANIE 130 kcal: pożywna kanapka z pomidorem, cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, plasterek wędliny drobiowej, średni pomidor, listki cykorii.
OBIAD 360 kcal: pieczona wołowina z bukietem warzyw, 150 g chudej wołowiny (np. polędwicy), po 1/3 opakowania mrożonych brokułów i fasolki szparagowej, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, przyprawy, 25 g suchej kaszy gryczanej, ulubiona zielenina (wołowinę posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180 – 200 st. C przez ok. 25 minut. Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Przed podaniem skrop oliwą. Danie podawaj z kaszą gryczaną, wymieszaną z posiekaną zieleniną).
PODWIECZOREK 140 kcal: mała kiść winogron.
KOLACJA 230 kcal: sałatka grecka z kawałkami sera feta, liście sałaty, średni pomidor, mała papryka, kilka plasterków świeżego ogórka, mała cebula, 4 oliwki zielone, 2 cienkie plasterki sera feta light, ulubiona zielenina i przyprawy , 2 kromki pieczywa chrupkiego.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta