Dieta po ciązy [Porada eksperta]
Dwa miesiące temu urodziłam dziecko. W czasie ciąży przytyłam 26 kilogramów. Teraz chciałabym schudnąć, bo nadal ważę dużo. Nie karmię juz piersia, więc myślę, że mogę przejść na dietę.
Jak najbardziej może Pani zacząć stosować program żywieniowy z deficytem. Mam zbyt mało informacji, aby zaproponować coś konkretnego. Najbezpieczniej jest stosować zasady zdrowego żywienia (opisywane wielokrotnie w poprzednich postach) oraz lekki deficyt energetyczny. Najlepiej jeść na poziomie 1200-1500 kcal, w zależności od Pani podstawowego zapotrzebowania energetycznego. Poniżej podaję przykład dziennego menu na 1200 kcal:
ŚNIADANIE 320 kcal: owsianka z suszoną żurawiną, szklanka mleka 2 proc., 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżeczki suszonej żurawiny, łyżka otrąb pszennych.
DRUGIE ŚNIADANIE 130 kcal: pożywna kanapka z pomidorem, cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, plasterek wędliny drobiowej, średni pomidor, listki cykorii.
OBIAD 360 kcal: pieczona wołowina z bukietem warzyw, 150 g chudej wołowiny (np. polędwicy), po 1/3 opakowania mrożonych brokułów i fasolki szparagowej, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, przyprawy, 25 g suchej kaszy gryczanej, ulubiona zielenina (wołowinę posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180 – 200 st. C przez ok. 25 minut. Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Przed podaniem skrop oliwą. Danie podawaj z kaszą gryczaną, wymieszaną z posiekaną zieleniną).
PODWIECZOREK 140 kcal: mała kiść winogron.
KOLACJA 230 kcal: sałatka grecka z kawałkami sera feta, liście sałaty, średni pomidor, mała papryka, kilka plasterków świeżego ogórka, mała cebula, 4 oliwki zielone, 2 cienkie plasterki sera feta light, ulubiona zielenina i przyprawy , 2 kromki pieczywa chrupkiego.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta