Dieta odchudzająca w chorobie Hashimoto [Porada eksperta]

2014-02-21 12:44

Mam 26 lat i ważę 85 kg. Kiedyś ważyłam 65 kg, przytyłam 20. Ostatnio rozpoznano u mnie chorobę Hashimoto. Chciałbym zrzucić 17 kg, ale nie mam pojęcia, jaką dietę mogę stosować. Bardzo proszę o pomoc. Czuję się bardzo źle z tymi dodatkowymi kilogramami.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

W chorobie Hashimoto ogranicza się ilość kalorii o około 500 w stosunku do zapotrzebowania (do około 1800 kcal). Ponadto, zmniejsza się ilość produktów zwierzęcych bogatych w tłuszcze nasycone, takich jak smalec, karkówka wieprzowa, golonka, kaszanka, pasztety, kaczki, gęsi na rzecz indyka, schabu (gotowany, duszony, pieczony), polędwicy wołowej czy cielęciny.

Zwiększa się także spożycie warzyw i owoców, które są źródłem polifenoli wzmacniających organizm oraz usuwających wolne rodniki. Szczególną uwagę zwraca się na błonnik, który ogranicza wchłanianie tłuszczów i cholesterolu w jelitach oraz zwiększa uczucie sytości przez co mniej zjemy.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta

Czego nie wiesz o Hashimoto?

Pytanie 1 z 10
W chorobie Hashimoto organizm atakuje jeden ze swoich gruczołów: