Dieta na trądzik - co jeść, żeby zmniejszyć ilość pryszczy? [Porada eksperta]

2009-02-10 10:40

Kieruję do Pani pytanie, jakie produkty spożywcze powinienem jeść, żeby zmniejszyć trądzik? Na stronach internetowych napisane jest bardzo ogólnie, a jaj chciałbym się dowiedzieć konkretniej, co powinienem jeść. Mam 17 lat i jak większość chłopców w tym wieku, mam problem ze zmianami trądzikowymi. Byłem u dermatologa, który przepisał mi lek z antybiotykiem do używania miejscowego, a także polecił żel do mycia twarzy. Stosuję to zgodnie z zaleceniami, ale od czasu do czasu wyprysków jest więcej, i jest to związane głównie z moim odżywianiem, bo obserwuję to po okresie wzmożonego jedzenia, szczególnie słodyczy.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Gdyby o trądziku lekarze wiedzieli wszystko, już dawno żaden nastolatek nie miałby z nim kłopotów. Dieta faktycznie ma wpływ na pojawienie się krost, ale związane jest to również z wahaniami hormonów.

Dopóki one się nie unormują, bez względu na dietę, dalej możesz mieć problemy ze skórą, ale do rzeczy. Aby zmniejszyć objawy trądziku powinieneś z diety:

wykluczyć (albo ograniczyć) spożycie: tłuszczów zwierzęcych, ciężkich smażonych potraw, czekolady, cukru;

wprowadzić: tłuste ryby morskie (kwasy omega-3 zmniejszają objawy), błonnik pochodzący z warzyw i produktów pełnoziarnistych, dobre bakterie z mlecznych napojów fermentowanych.

Bardzo dobre rezultaty w leczeniu trądziku otrzymuje się suplementując kwasami omega-3, 6 i 9. Oznacza to, że powinieneś jeść 3 x w tygodniu 200 g porcję ryby z rusztu, używać oliwy z oliwek do sałatek i zjadać preparaty ogórecznika.

Jeśli nie lubisz ryb, pij codziennie łyżeczkę tranu. Bardzo ważne jest też, abyś zlikwidował ogniska próchnicy w jamie ustnej.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta