Dieta na obniżenie poziomu cholesterolu [Porada eksperta]

2018-02-19 9:45

Jak mam się odżywiać w diecie cholesterolowej? Mój cholesterol to 202. Czy mogę jeść wyroby cukiernicze?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Dieta zmniejszająca poziom cholesterolu powinna składać się z warzyw: kapustnych, nasiona roślin strączkowych, zielonych części roślin, czyli sałaty, jarmużu, produktów pełnoziarnistych i lekkostrawnego chudego mięsa pod postacią ryb czy drobiu. Możesz też jeść chudy nabiał: sery, pić napoje mleczne fermentowane, takie jak jogurt, maślanka czy kefir naturalny. Nie zapominać o dobrych tłuszczach i zjadać je np. w postaci łososia czy pstrąga, raz czy dwa w tygodniu. Do tego należy dużo pić wody i ruszać się.

Zmieniając tryb życia na zdrowy, czyli dobrze jedząc i ruszając się codziennie, np. maszerując, poziom cholesterolu powinien spaść. Wyroby cukiernicze nie są polecane w dietoterapii cholesterolu. Gotowe wyroby są produkowane z tłuszczy utwardzanych, które podnoszą poziom cholesterolu i sprzyjają otyłości. Zamiast pączków czy ciast gotowych, herbatników i cukierków lepiej zjeść kawałek gorzkiej czekolady albo po prostu owoc: jabłko, gruszkę czy owoce jagodowe (mrożonki). Te ostatnie można jeść w formie szejków z napojami mlecznymi i z dodatkiem np. jarmużu.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta