Dieta dla 40-letniego kierowcy [Porada eksperta]

2014-10-02 10:35

Mam 40 lat i jestem kierowcą dużego auta (TIR). W związku z tym, iż niestety nie mam za dużo tego ruchu, ponieważ cały czas siedzę za kółkiem zacząłem tyć. Obecnie przy wzroście 174 cm ważę 95 kg. Bardzo źle się z tym czuję, ponieważ nadwaga powoduje to, iż zacząłem odczuwać bóle stawowe i oczywiście piekielną zgagę. Bardzo proszę o poradę, co mam jeść żeby dalej nie tyć?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Na początek powinien wprowadzić pan podstawowe zasady zdrowego żywienia. Odżywiaj się regularnie. Należy spożywać przynajmniej 3 podstawowe posiłki dziennie (śniadanie, obiad, kolacja), a jeszcze zdrowiej będzie dołączyć dwie przekąski (II śniadanie i podwieczorek). Dbaj o różnorodność posiłków. Dbaj o jedzenie warzyw 5 razy dziennie najlepiej do każdego posiłku. Owoce ogranicz do 300g dziennie. Zamień węglowodany oczyszczone na te nieoczyszczone tzn. białe pieczywo pszenne i białe pszenne makarony na żytnie oraz gryczane. Unikaj białego ryżu, pieczywa cukierniczego, frytek, pieczonych ziemniaków.

Polecane są chleby żytnie na zakwasie, makarony żytnie, gryczane, pełnoziarniste, kasza gryczana, pęczak, jaglana, ryż dziki i brązowy, ziemniaki gotowane w całości. Pij wodę. Woda jest niezwykle ważnym składnikiem naszego organizmu. Pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, przyczynia się do utrzymania stałej temperatury ciała. Ponadto transportuje składniki odżywcze do komórek naszego ciała oraz wspomaga proces wchłaniania substancji odżywczych. Pamiętaj więc, aby pić wodę niewielkimi porcjami.

Unikaj cukru, słodyczy, nadmiaru soli i słonych przekąsek. Cukier z cukierniczki oraz słodycze warto zastąpić owocami. Unikaj dosalania. Zwracaj uwagę na produkty obfitujące w sól tzn, mocno przetworzone: konserwy mięsne, koncentraty zup i sosów, dania gotowe, frytki i przekąski takie jak chipsy, paluszki i solone orzeszki. Zgodnie z zaleceniami WHO spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g dziennie, czyli jednej płaskiej łyżeczki.

Zachowaj umiar w spożywaniu alkoholu lub go unikaj. Z praktycznego punku widzenia warto aby pan szykował sobie przekąski, które będzie zabierał w trasę. Kanapki z chleba żytniego na zakwasie z wędliną, warzywami, owoce, kefir naturalny, orzechy, woda i soki warzywne. Może pan szykować sałatki do tzw. lunch box-ów. Takie sałatki powinny zawierać: ryż brązowy, warzywa i białko np. jajko, mięso, rybę lub fasolę. Jeżeli nie uda się przygotować posiłków można zakupić nawet na stacji benzynowej miks owoców, kefir, sałatkę. Proszę unikać kupowania gotowych kanapek, hot dogów, zapiekanek czy słodyczy. Warto aby zorientował się pan gdzie może zrobić postój podczas którego zje pan sensowny posiłek. Warto wybierać zupy, dania z grilla, bez sosów, panierek, sera. Zawsze 1/2 talerza obiadowego powinny zajmować surówki i warzywa.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta