Czy moczenie orzechów zwiększa ich wartość odżywczą? [Porada eksperta]

2015-01-14 16:28

Czy to prawda, że jedząc niemoczone orzechy i ziarna przyswajamy o ponad połowę mniej wartości odżywczych z tych produktów? Czy moczenie jest konieczne? Moczone orzechy nie smakują mi tak bardzo jak niemoczone.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Moczy się niektóre ziarna i nasiona roślin strączkowych, jeśli chce się uzyskać skiełkowane ziarna. Wtedy najcenniejsze pod względem wartości odżywczych są kiełki. Kiełki sojowe, słonecznikowe z rzodkiewki czy z soczewicy - to najpopularniejsze.

Moczone orzechy niestety tracą swoje walory odżywcze i nabierają jełkiego posmaku, dlatego jadłabym je bez namaczania.

Pozdrawiam.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta