Czy dieta wpływa na trądzik? [Porada eksperta]

2016-05-19 19:07

Mam 18 lat i od ok. 5 zmagam się z trądzikiem. Wielkie krosty i pryszcze już są za mną, niestety problem pozostał. Mam tłustą skórę, ciągle się błyszczę, na dodatek mam zaczerwienienia w okolicach strefy T. Nowe pory są rozszerzone, czerwienią się dokoła, a na następny dzień podchodzą ropą. Byłam z tym u dermatologa, dostałam maść Normaclin, po której miałam jeszcze większy wysyp krost, oraz maść Acnelec, która też nic nie pomogła. Koleżanka powiedziała mi, że to przez nawyki żywieniowe. Odstawiłam cukier i nabiał i na jakiś czas zniknęły mi te zaczerwienienia i krostki. Niestety, nie na długo. Mimo że nadal nie jem słodyczy i nabiału - problem wciąż jest. Nie wiem, co mam robić. Może to jeszcze w czymś innym leży przyczyna? Codziennie oczyszczam skórę tonikiem, stosuję peeling oraz nawilżam na noc. Czy to rzeczywiście jest spowodowane żywnością?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej strony coraz częściej mówi się też o nieprawidłowej florze bakteryjnej, braku witamin i minerałów spowodowanych stresem, złym stylem życia. Należałoby więc ustawić ci odpowiednią dietę, aby dostarczała ci ona odpowiedni poziom witamin z grupy B, magnezu, wapnia, ale również mikroelementów, takich jak srebro, miedź czy krzem. Te ostatnie oczywiście w postaci suplementu. Warto sprawdzić też hormony płciowe, które też mają wpływ na pojawienie się trądziku, oraz zrobić test na nietolerancje pokarmowe. Możesz mieć czasową nietolerancję na gluten, orzechy ect. z taką wiedzą można przystąpić do ułożenia programu dietetycznego dla ciebie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta